Paul John – nowa whisky z Indii

14 maja, podczas festiwalu Whisky & Friends, jedna z sesji masterclass poświęcona była nowej whisky z Indii – marce Paul John. Miłośnicy whisky mieli ją pierwszy raz okazję poznać podczas ubiegłorocznego Whisky Live Warsaw. Po kilku miesiącach negocjacji znaleźli w Polsce dystrybutora. Teraz dostępna jest na półkach sklepów sieci M&P.

Whisky & Friends (8)-001

To premium whisky z destylarni John Distilleries ze stanu Goa w Indiach. Produkowana ze starannie wyselekcjonowanego sześciorzędowego jęczmienia, podwójnie destylowana w miedzianych kotłach destylacyjnych i starzona w beczkach z amerykańskiego dębu. Paul John Single Malt została nazwana na cześć założyciela, Paula P. John, który jest prezesem John Distilleries Pvt. Ltd. Zakład ma dzienną wydajność 3000 litrów. Master distiller, Michael John, używa składników z Indii: jęczmienia z podnóża Himalajow i Radżastanu, woda używana do produkcji pochodzi ze świeżych ujęć, tylko torf jest importowany ze Szkocji. Ze Szkocji sprowadzono tez alembiki. Produkt finalny ma 68%. Wszystkie whisky Paul John nie są filtrowane na zimno. Ze względu na gorący klimat w Goa, whisky dojrzewa o wiele szybciej. Angel’s Share wynosi aż 10-12% rocznie, w porównaniu do 2-3% w Szkocji. – Przy tak wysokim odparowaniu z beczek proces maturacji jest dużo krótszy niż w Szkocji, nasza whisky musi być gotowa po 5-6 latach, inaczej w beczce wiele nie zostanie – mówi Krish Kumar, generalny menadżer w Paul John Distillery. Jego zdaniem ciepły i wilgotny klimat sprawia, że trunek nie potrzebuje dłuższego starzenia. W magazynach dojrzewa obecnie ok. 7000 beczek. Torf jest sprowadzany ze Szkocji, ale sami torfują jęczmień do poziomu 10-17 ppm. Obecnie oferta to pięć whisky single malt, w tym trzy torfowane i dwie wersje single cask, o mocy 55,2 i 55,5%. Na hinduski rynek produkują także whisky z melasy.

Paul John Brillance (46%), zestawiana z destylatów 4-5 letnich. W nosie dużo cytrusów, papaja, mango. W ustach bardzo zbożowa, brzoskwinie i morele. 3/5

SONY DSC

Paul John Classic (55,2%), whisky zestawiana z destylatów 5-6 letnich, butelkowana z mocą beczki. Aromat ma słodki, likierowy, dużo toffi, wanilii. W ustach potężna, dużo słodyczy, słodu, nuty trawiaste. 3/5

SONY DSC

Paul John Edited (46%), zestawiana z destylatów 4-5 letnich, lekko torfowa. W aromacie trawa, mięta i torf, morele. W ustach torf plus słodycz z nutami medycznymi, imbirem. Słodka i delikatna. 3/5

SONY DSC

Paul John Bold Bold (46%), zestawiana z destylatów 4-5 letnich, natorfowanie słodu wynosi 17 ppm. W nosie: torf, cukier, lekko rum. W ustach: smoła, asfalt, ale też słodycz cukrowa. W finiszu morele. 2.5/5

Paul John Bold2

Paul John Peated (55,5%), zestawiana z destylatów 5-6 letnich, natorfowanie ok. 10 ppm, butelkowana z mocą beczki. Aromat słodki, likierowy, miód. Nie czuć tego torfu zbyt mocno. W nosie jeszcze kwiaty, lakier. Smak przypalonej grzanki. Tylko 160-200 butelek wychodzi z jednej beczki. 2/5

SONY DSC

Ogólne wrażenie – tym whisky przydałoby się dodatkowe finiszowanie, choćby 3-6 miesięczne w beczkach po sherry czy porto. Są zbyt zbożowe, słodowe w smaku. Mi zdecydowanie bardziej odpowiadają te edycje bez torfu, ale to pewnie kwestia gustu. Torf niezbyt harmonijnie wgryza się w te zbożowe smaki i daje efekt przypalonego chleba, prażonego ziarna. Zwłaszcza te torfowe warto złagodzić czymś słodszym. Szkoda, że prowadzący degustację Krish Kumar nie dał do spróbowania new make spirit z destylarni, ciekaw jestem jaki jest jego profil, ale domyślam się, że to są egzotyczne owoce. Czyli przy większej inwencji z beczkami, powinno być w przyszłości dobrze.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.