Perła regionu Kakhetii

Gruzja słynie z winogron rosnących tylko tam. Wśród tych, z których powstają czerwone, gruzińskie wina, palmę pierwszeństwa dzierżą owoce Saperavi. To właśnie z nich tworzony jest jeden z najbardziej rozpoznawalnych trunków marki Marani.


Marani Saperavi to wino, od którego często zaczyna się przygoda z gruzińską tradycją winiarską. Czerwone, wytrawne, regionalne, przekonuje do siebie pełnym aromatem i zrównoważonym smakiem.

Wizytówka Marani
Winogrona, z których powstaje Marani Saperavi, rosną w regionie Kakhetii, w Winnicach Kondoli. Kiedy dojrzeją, zbiera się je i odszypułkowuje, a następnie tłoczy. Fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali, na naturalnych drożdżach i w kontrolowanej temperaturze 23-28oC. Kolejne etapy produkcji trunku to dziesięciodniowa maceracja, zlanie znad osadu, fermentacja malolaktyczna oraz dojrzewanie – w kadziach z nierdzewnej stali, a następnie w butelkach. W efekcie tych procesów powstaje wino, które jest jedną z wizytówek Marani.

Do mięsa, do sera
Grillowane mięso, zarówno białe, jak i czerwone, będzie się doskonale komponować z Marani Saperavi. Podobnie rzecz ma się w przypadku wszelkiej maści serów – klasyczne połączenie czerwonego wina z serem to w tym przypadku strzał w dziesiątkę. Wszystko dzięki klasycznemu smakowi i aromatowi. Ten pierwszy jest zrównoważony, z wyczuwalnymi garbnikami, nutami czarnego bzu oraz dojrzałych owoców. W aromacie wyczujemy nuty konfitury wiśniowo-truskawkowej, pieprzu i papryki, a po zmieszaniu – świeżych owoców. Dopełnieniem całości jest piękny, głęboko czerwony kolor.

Cena: 38 zł
Butelka: 0,75 l

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.