Picon

znany francuski aperitif korzenno-cytrusowy, robiony z nalewów na korzeniu goryczki alpejskiej, korzeniu gencjany, drzewa chinowego a także cytrusów, które nadaja wyraźny ton. W literaturze często spotyka się nazwę Amer Picon, słowo amer oznacza gorzki. Obecnie sprzedawany jest w wersji 18%, choć do lat 70. XX wieku miał 39% a potem 29%. Bardzo dobrze smakuje sam, na lodzie, ale jest też składnikiem wielu koktajli. Występuje w dwóch odmianach: Picon Bière (dodawany do piwa) i Picon Club (dodawany do białego wina lub szampana). Bardzo często jest składnikiem ponczu – tzw. Picon Punch. Recepturę opracował w 1837 roku Gaeton Picon. Poczatkowo trunek produkowany był w Algierii (African bitters), a od 1872 roku w Marsylii. Rocznie sprzedawnych jest ok. 4 mln butelek.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.