17 listopada Dom Wina zaprosił do restauracji Stara Poczta w Warszawie na spotkanie z portugalskimi winami. Reprezentowane były winnice z regionu Vinho Verde oraz wina porto, a gwiazdą degustacji była butelka pięćdziesięcioletniego porto Quinta da Boeira.
Spotkanie rozpoczął Vítor Mendes, przedstawiciel Casa de la Velacetinho. To jeden z najstarszych producentów w regionie Vinho Verde. Powstali w latach 90. XVIII wieku w Alpendurada. Jako jedni z pierwszych zaczęli też butelkować wina pod własną marką. Mają 30 ha winnic, częściowo ulokowanych na zboczach rzeki Douro. Latem temperatury w ciągu dnia przekraczają 40 stopni, ale nocą jest duża wilgoć i winnice są chłodzone przez rzekę. Podczas wizyty królowej Elżbiety II w 1957 roku ich wina podano podczas uroczystej kolacji.
Po lekkich białych winach przyszła kolej na wina wzmacniane. Quinta da Boeira to historyczna marka, założona w 1850 roku przez Manuela da Rocha Romariza, który po powrocie z Brazylii rozpoczął eksport wina porto pod markami Romariz i Boeira. W 1966 roku posiadłość została rozparcelowana, sprzedano ją kilku właścicielom, a produkcja win zawieszono. Jednak w 1999 roku grupa dziesięciu przyjaciół wykupiła ją, by zapobiec deweloperskiej zabudowie i przywrócić kulturową wartość miejsca. Od tamtej pory Quinta da Boeira przeszła gruntowną rewitalizację: odrestaurowano pałac i ogrody, przekształcono stajnie w sale eventowe, a także otwarto pięciogwiazdkowy hotel Boeira Garden. Quinta odzyskała status eksportera win porto, od 2017 roku oficjalnie zarejestrowana w IVDP. Obecnie produkuje nie tylko wina porto, ale też wina Douro czy oliwę z oliwek uprawianych w Douro-Alijó. W tym roku wypuszczą osiemdziesięcioletnie tawny. Mają składy w Vila Nove de Gaia i 45 ha winnic nad Douro.
Degustację prowadził José Nuno Sousa, do spróbowania było sześć porto – podstawowe ruby i tawny, bardzo dobre LBV 2020, dziesięcioletnie tawny i perełki – białe utlenione siedmioletnie porto Quinta da Boeira White Diamond oraz pięćdziesięcioletnie tawny.

Quinta da Boeira 10YO (19,5%)
W aromacie dużo orzechów włoskich, migdały, nuty ziołowe, rodzynki, suszone morele. W ustach dużo włoskich orzechów, kawa, wytrawna czekolada, suszone śliwki, suszone morele, suszone wiśnie. Sporo nut oksydacyjnych, finisz długi – suszone figi.
27/28,5/28,5/9=93

Quinta da Boeira White Diamond (19,5%)
Siedmioletnie z wyselekcjonowanych beczek, z białych odmian winogron, beczki po 550 l. Aromat orzechów, fig, daktyli, dużo grzybów. W smaku dużo nut utlenionych, umami, grzyby, przejrzałe śliwki i czekolada, dereń i kandyzowana cytryna.
27,5/28/28,5/9=93

Quinta da Boeira 50YO (19,5%)
W zapachu skóra, tytoń, anyż, słoność, słona lukrecja, nuty umami – grzyby, soja, nuty ziołowe, poza tym żywiczność, miód, mocno utlenione, zredukowane wino. W smaku spora kwasowość, słoność, umami, wędzone śliwki, solone orzechy, soja, skóra, tytoń, anyż, słona lukrecja. W finiszu syrop wiśniowy, kandyzowane skórki cytryny, limonki, grejpfruta, granat, figi, soja, prażone migdały, prażony kokos, grzyby, skóra, tanina, tytoń, kawa, nuty dymne i wędzone. Butelka kosztuje ponad 1800 zł.
30/30/29/9,5=98,5







