bardzo popularna w czasach PRL, a obecnie słabo reprezentowana wódka smakowa macerowana ziarnami pieprzu. Bardzo prosta w domowej produkcji i uważana za remedium na wiele problemów zdrowotnych – od kataru po ból brzucha. Niegdyś produkowana przez większość Polmosów, a nawet eksportowana jako Vodka au Poire Polonaise, miała różową barwę i zdecydowanie ostry smak – oryginalna receptura Polmosu poza czarnym pieprzem obejmowała czerwony pieprz i ostrą czerwoną papryczkę, moc – 45%, był to bardzo wyrazisty smak, podobny nieco do rosyjskich wódek s percem. W latach 90. XX wieku wprowadzono lżejszą formułę i zrezygnowano z krwistej barwy na rzecz klarowności. Moim zdaniem smak się poprawił, choć oferta stała się mocno zróżnicowana, a tym samym różnie bywało z jakością. Wyróżniające się produkty z tamtych lat to np.: Palace Vodka Pepper (Polmos Białystok), Old Jospeh Pepper (Polmos Józefów), Pieprzówka (Polmos Łódź), Posejdon Pieprzówka (Polmos Starogard Gdański). Zdumiewa, że tak popularna do niedawna wódka, stała się obecnie w Polsce niemal rzadkością. W latach 2000-2010 niemal niedostępna, dopiero niedawno zaczęła wracać. Bardzo udane przykłady to: Chłopska Pędzona Pieprzówka oraz Ambrosja Pieprzówka. Ze światowych wódek pieprzowych moim zdaniem najlepsza jest Absolut Peppar.