Pieprzówka

bardzo popularna w czasach PRL, a obecnie słabo reprezentowana wódka smakowa macerowana ziarnami pieprzu. Bardzo prosta w domowej produkcji i uważana za remedium na wiele problemów zdrowotnych – od kataru po ból brzucha. Niegdyś produkowana przez większość Polmosów, a nawet eksportowana jako Vodka au Poire Polonaise, miała różową barwę i zdecydowanie ostry smak – oryginalna receptura Polmosu poza czarnym pieprzem obejmowała czerwony pieprz i ostrą czerwoną papryczkę, moc – 45%, był to bardzo wyrazisty smak, podobny nieco do rosyjskich wódek s percem. W latach 90. XX wieku wprowadzono lżejszą formułę i zrezygnowano z krwistej barwy na rzecz klarowności. Moim zdaniem smak się poprawił, choć oferta stała się mocno zróżnicowana, a tym samym różnie bywało z jakością. Wyróżniające się produkty z tamtych lat to np.: Palace Vodka Pepper (Polmos Białystok), Old Jospeh Pepper (Polmos Józefów), Pieprzówka (Polmos Łódź), Posejdon Pieprzówka (Polmos Starogard Gdański). Zdumiewa, że tak popularna do niedawna wódka, stała się obecnie w Polsce niemal rzadkością. W latach 2000-2010 niemal niedostępna, dopiero niedawno zaczęła wracać. Bardzo udane przykłady to: Chłopska Pędzona Pieprzówka oraz Ambrosja Pieprzówka. Ze światowych wódek pieprzowych moim zdaniem najlepsza jest Absolut Peppar.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.