Piwowica, czyli piwny destylat, do 2020 roku była znana w Polsce jedynie koneserom. Dzisiaj kolejne browary zgłaszają się do gorzelni, by nawiązać współpracę. W 2020 roku pojawiły się m.in. destylaty z piw z browarów: Ursa, Wisła, Dukla, Dwie Wieże, Brodacz, Browar Chełmiński, Tenczynek. Ten ostatni wypuścił aż trzy destylaty ze swoich piw: pils, ris i koźlak. Browar Tenczynek to przedsięwzięcia Janusza Palikota, podobnie jak projekt Okovita Tenczyńska. W niedługim planie jest budowa własnej destylarni, tymczasem piwo jest destylowane w Podkarpackiej destylarni Okowity, która świadczyła też podobne usługi dla browarów: Ursa, Dukla czy Dwie Wieże.
Oto jak smakują piwowice z Tenczynka.
Okovita Tenczyńska Pils (43%)
Aromat dość słodki, słodowy, bardziej kojarzy się z piwem typu dunkel niż pils, choć po chwili pojawia się i przyjemna chmielowa goryczka, delikatnie cytrusy, a przede wszystkim zakwas do chleba. Smak zaskakująco słodki – miód, dużo miodu, słód, czekolada. Finisz też słodki, czekoladowy, suszona śliwka, nadal miód, pojawia się też nutka chmielowa i mineralność.
25,5/24/25/7,5=82
Okovita Tenczyńska Ris (43%)
Bardzo delikatny aromat, prażone ziarno, zaskakująca i niezbyt przyjemna nuta grzybowa. W smaku słodkie gruszki, słodkie śliwki, goryczka, chmiel i migdały. Bardzo przyjemny, słodki, gruszkowy finisz, nuty pudrowe, muszkatowe, ale też sporo przyjemnych cytrusów, zwłaszcza cytryny, limonki.
23/24,5/25,5/7=80
Okovita Tenczyńska Koźlak (43%)
Przyjemny, intensywny zapach piwa, słodu, lekka słodycz miodu, ale i chmielowa goryczka, jest też nuta tataraku. Smak bardzo słodki, miodowy, kwas chlebowy, syrop klonowy. Przyjemny finisz czarnego chleba na miodzie, do tego wyraźna goryczka chmielu, sól i pieprz, marynowany imbir, rozgrzewa. Ale jest też nuta różana, muskatowa, pudrowa. I jeszcze skórka limonki. Najlepsza z dotychczasowych okowit piwnych z Tenczynka.
27,5/24,5/26,5/8=86