9 listopada po czterech dniach ciężkiej rywalizacji zostały ogłoszone wyniki finału mistrzostw świata organizowanych z ramienia międzynarodowej organizacji barmańskiej (IBA). W trakcie uroczystej kolacji, przepełnionej kubańskimi akcentami, świat poznał nowego mistrza świata w kategorii flair jakim jest Kacper Smarz (26 l.). Młody chłopak z małej miejscowości Wojcieszków (woj. lubelskie) urzekł sędziów nie tylko genialną techniką jaką zaprezentował w trakcie 5 minutowego występu finałowego, ale również smakiem i estetyką koktajlu Cubano Cafetini w skład którego wchodzi: siedmioletni kubański rum, likier z wiśni, likier kawowy, liście kafiru oraz świeży sok z grejfruta. Złoty medal cieszy podwójnie, gdyż jak mówi sam Kacper: „Większość zawodników, których zdeklasowałem swoim występem, jeszcze nie całe osiem lat temu, gdy zaczynałem przygodę ze sztuką flair wydawała mi się niedościgniona”.
Równolegle w kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak, który finalnie swoją przygodę z tegorocznymi mistrzostwami zakończył w rundzie półfinałowej plasując się w pierwszej piętnastce światowej czołówki. Jego koktajl Cuba Unica również na bazie siedmioletniego kubańskiego rumu, likieru amaretto, likieru brzoskwiniowego ze złotem oraz soku z polskich jabłkowego zapewne na długo zapadnie w pamięć sędziów degustacyjnych.
Kolejne mistrzostwa odbędą się za rok w stolicy Włoch – Rzymie, a jak można się domyślać apetyty miłośników koktajli oraz członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów są głodne kolejnych sukcesów.