28 września w coctail-barze Rakieta w Warszawie odbyła się polska premiera nowej wersji smakowej kropli bitters Angostura. Angostura Cocoa została oficjalnie przedstawiona w lipcu tego roku, podczas specjalnej prezentacji online. Spotkanie w barze Rakieta było prowadzone przez Marka Posłusznego, od niedawna brand ambasadora Angostury w Polsce oraz przez łącza internetowe przez Daniyela Jonesa, globalnego ambasadora marki. Były koktajle, a także słodycze przygotowane z dodatkiem kakaowych kropli Angostura.

Krople Angostura obecne są na rynku od 1824 roku. Od tamtego czasu raz tylko wprowadzono nową recepturę, z dodatkiem gorzkich skórek pomarańczy – w 2007 roku Angostura Orange. Receptura każdego z likierów jest sekretna, to mieszanka ponad 40 różnych botaników, które były macerowane w destylacie z melasy. Jest to najpopularniejszy bitters, dystrybuowany do ponad 160 państw, obecny w każdym renomowanym barze.
Nowy smak został wzbogacony o ziarna kakao odmiany Trinitario z Trynidadu.
– W ciągu 200 lat historii to dopiero druga wersja smakowa Angostury. W Moruga, południowo-wschodniej części wyspy są wielkie plantacje kakao. Wykorzystaliśmy to, że na Trynidadzie mamy najlepsze na świecie odmiany kakao. Białe wnętrze ziarna kakao jest fermentowane przez 3-7 dni, suszone na słońcu, wypiekane i mielone. Pierwotny zapach nie przypomina czekolady, lecz raczej marakuję, znaczna część aromatów pochodzi z procesu wypiekania – opowiadał Daniyel Jones.
Angostura Cocoa to połączenie nut słodkich, gorzkich, cytrusowych i korzennych. Świetnie pasuje z winem musującym, ale można je też np. dodać do rumu oraz np. do Espresso Martini czy nawet Gin Manhattan.

Angostura Cocoa (48%)
Intensywny aromat przypraw korzennych, gałki muszkatołowej, wiśni, wędzonych śliwek, mięty, limonek, cytryn, pomarańczy i, oczywiście, kakao, gorzkiej czekolady. W smaku gorycz i słodycz, nuta rozgrzewająca – goździki, gałka, kakao, cynamon, cytrusy, korzeń goryczki. Rozgrzewający, słodko-ziołowy finisz, z nutą chininy, pomarańczy oraz orzechów i kakao.
4.5
28/28/28/9=93

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail