16 grudnia odbyła się polska premiera whisky Balvenie 14YO The Week of Peat. To trzecia edycja tej whisky, która ukazuje się w serii Stories pod numerem 2. Pełna kolekcja to: 12YO The Sweet Toast of American Oak, 14YO The Week of Peat, 26YO A Day of Dark Barley oraz 19YO The Edge of Burnhead Wood. Degustację z wdziękiem prowadziła ambasadorka marki, Gemma Paterson, a zorganizował ją polski ambasador Balvenie, Kuba Magnuszewski. Uczestnicy degustacji otrzymali świetnie przygotowany zestaw sampli, z matą degustacyjną i kieliszkiem. Balvenie 14YO The Week of Peat została zestawiona z czterema próbkami z beczek, specjalnie wyselekcjonowanych przez Kubę Magnuszewskiego na premierowy wieczór.
Gemma Paterson przedstawiła koncepcję whisky The Week of Peat oraz osoby, które współtworzyły ten projekt. Raz w roku przez tydzień w Balvenie i Glenfiddich destylowana jest torfowa whisky. Odbywa się to zawsze na koniec roku. Potem przez dwa tygodnie destylarnia ma przerwę na czyszczenie alembików i kadzi. Torf pochodzi z New Pitsligo w Aberdeenshire (północna Szkocja). Za projekt torfowych Balvenie odpowiadał menadżer Ian Millar. Za beczki od pięćdziesięciu lat odpowiada Ian McDonald, w Balvenie mają własny zakład bednarski, mają też małą słodownię, ok. 15% wykorzystywanego jęczmienia jest słodowanego na miejscu. Z zestawienie whisky odpowiada David Stewart, który jest najdłużej pracującym master blenderem w Szkocji, 58 lat w branży.
Balvenie 15YO Bourbon Cask CS (59,2%)
Aromat jabłkowy, rześki, nuta kwaśnej gruszki, delikatnie cynamonu, goździków. W ustach tłusta, pełna, przyprawy korzenne – imbir, cynamon, miód, jabłka. W finiszu pieprz, wanilia, jabłka i banany, lekko nutka tytoniu.
27/27/27/8,5=89,5
Balvenie 15YO Sherry Butt CS (61,9%)
Beczki po sherry oloroso. Aromat ciasta drożdżowego ze śliwkami, dużo śliwek, rodzynki, kakao, lukier. W smaku: gorzka czekolada z rodzynkami, śliwki w czekoladzie, ale też sól i pieprz, drożdże. Ciężki finisz, bardzo dużo nut sherry, orzechy, rodzynki, drożdże, pieczone jabłka, imbir.
27/26,5/27/8=88,5
Balvenie 14YO The Week of Peat (43,8%)
Whisky niezbyt mocno torfowa, 28 ppm przy destylacji, ale po maturacji tylko 5 ppm, ale w aromacie torf mocno wyczuwalny – ma nuty mineralne i ziemiste, korzenne. Jest też aromat jabłek. Smak fantastycznie delikatny, niemal słodki, z wyraźną ziemistością, przypomina tequilę – miód, wędzenie, ziemistość. W finiszu lekko nuta septyczna, dużo wędzenia, dużo soli, korzenność, gorycz głogu, wędzone śliwki i prażone migdały.
27,5/28/27,5/9=92
Balvenie 14YO Peated Bourbon Cask CS (57,5%)
Aromat sadzy, jabłek i śliwek z popiołu, migdałów. W smaku zaskakująca rześkość, kwasowość, dużo jabłek, poza tym nuty gorzkie, medyczne, ziołowe. Bardzo dużo ziół w finiszu, dużo sili, głóg, anyż, ziemistość, popiół. Mocno wypieczony chleb.
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Balvenie 18YO Peated Sherry Butt CS (61,1%)
Whisky z 2002 roku, kiedy odbyła się pierwsza destylacja torfowej Balvenie. Był to pierwszy Week of Peat. Aromat subtelny, wiśniowy, lekko ziołowy, anyżowy, do tego wypieczona skórka chleba. W smaku sporo drożdży, ale i rodzynki, suszone morele, dużo soli, nuta medyczna, goryczka chmielowa. W finiszu jest septyczność, wciąż sporo chmielu, sól, pieprz, kardamon, ziele angielskie, imbir, głóg, jarzębina i tytoń. Bardzo intensywna.
28/27,5/27,5/9=92