Wiosną 2019 z winiarni Chateau D’Arche, położonej w najbardziej prestiżowej części Sauternes, przyjechały do Polski trzy beczki typu barique (225 l). Wcześniej dojrzewało w nich słodkie wino sauternes z odmiany semillion.
Pod koniec maja 2019 do beczek wlano destylat z mieszaniny zbóż, tj. pszenicy, pszenżyta, kukurydzy i słodu jęczmiennego. Destylat miał już za sobą 36 miesięcy leżakowania w średnio wypalonych beczkach ze świeżego, białego dębu amerykańskiego.
Po 16 miesiącach w październiku 2020 Paloną (taką nazwę nosi seria alkoholi) zredukowano do 52% zaw. alk. i rozlano do 976 butelek o poj. 0,7 l. Na polskim rynku pojawił się bardzo oryginalny produkt klasy superpremium o wartości kolekcjonerskiej.
Ponieważ destylat dojrzewał w trzech barrique, z których każda nadała mu nieco inny charakter, rozlew z każdej beczki został oznaczony dodatkowym kodem zawierającym jej numer: SC001/20, SC002/20 i SC003/20. Każda butelka została też ręcznie ponumerowana.
Palona Sauternes ma barwę jasnego bursztynu. W nosie wyczujemy aromaty miodu z wyrazistymi nutami drzewnymi obecnymi tak w bukiecie, jak i potem w smaku oraz bardzo długim, ciepłym, niebanalnym finiszu.
Paloną Sauternes Cask Finished można jeszcze zamówić w Domu Wina, ale zapas wkrótce się wyczerpie.
Kolejne smaki Palonej
Produkty marki Palona mają charakter elitarny, a nawet kolekcjonerski. Wartość tego typu alkoholu będzie z czasem rosła, dlatego warto śledzić nowe edycje tej serii, aby nabyć je wprost od producenta. Właściciel marki zapowiada w roku 2021 pojawienia się kolejnej Palonej, również o mocy 52%. O tym z jakiego będzie zboża przekonamy się niebawem. Zmieni się też design opakowań dla całej kolekcji.