Wydarzenia
konkursy, nagrody

Polski sukces w Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge

Polski sukces w Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge

Udostępnij:

Sześciu znakomitych barmanów z całej Europy zostało laureatami regionalnego finału Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge w Madrycie. W 2026 roku będą reprezentować Europę w globalnym finale w Nikaragui, gdzie najlepsi barmani świata promujący zrównoważony rozwój powalczą o tytuł „World’s Most Sustainable Mixologist by Flor de Caña” oraz nagrodę 10 tys. dolarów. W tym gronie jest Polak, Dawid Stoch.

Regionalny finał zgromadził 18 najzdolniejszych europejskich miksologów, którzy rywalizowali w House of Mixology, uznanej szkole koktajlowej założonej przez Luisa Inchaurragę, laureata tytułu Best Bartender in Spain 2021.Jury oceniało koktajle pod kątem historii i inspiracji, wykorzystania zrównoważonych składników oraz technik, kreatywności, a także smaku i prezencji. W składzie jury znaleźli się: Anna Sebastian – pochodząca z UK, założycielka Anna Sebastian Hospitality i Celebrate Her; konsultantka branży gastronomicznej, przedsiębiorczyni tworząca luksusowe doświadczenia marek i promująca wzmacnianie pozycji kobiet; Emanuele Balestra – włoski dyrektor barów i renomowany miksolog w Hôtel Barrière Le Majestic w Cannes; znany z koktajli inspirowanych światem roślin i aromatów; autor książki „Majestic Cocktails”; Luis Inchaurraga – argentyński miksolog działający w Hiszpanii, założyciel House of Mixology, laureat plebiscytu Best Bartender in Spain 2021; sommelier wina, herbaty, kawy i alkoholi; autor książki „Más allá del cóctel”.

Oto tegoroczni Mistrzowie Europy:

  • Yvonne Chan (Wielka Brytania) – Kwãnt Mayfair, koktajl First of May
  • Timothée Nicolas (Francja) – DROPS, koktajl Rice Up!
  • Emanuele Aurioso (Włochy) – Teleria 108, koktajl Bloody Thirsty
  • Dawid Stoch (Polska) – Art Katowice, koktajl Clever Club
  • Emil Durchev (Holandia) – LuminAir, koktajl Not Your Usual Daiquiri
  • Oliden James Mata Saballo (Hiszpania) – Lovo Cocktail Bar, Madryt, koktajl Ron-Mate

Sześciu zwycięzców awansowało do światowego finału Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge Global Finale „Road to Las Isletas”, który odbędzie się na wulkanicznych wysepkach Nikaragui w 2026 roku.
Z okazji 135-lecia marki Flor de Caña tegoroczne wyzwanie zaprosiło miksologów do ponownego odkrycia koktajli klasycznych z lat 1806-1950 i reinterpretacji ich ponadczasowych receptur w nowoczesnym, zrównoważonym ujęciu, przy zachowaniu odpowiedzialnego pozyskiwania składników i praktyk przygotowania.
W rywalizacji bierze udział ponad 40 krajów na całym świecie, a konkurs Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge podkreśla długoletnie zaangażowanie marki w zrównoważony rozwój i jej misję inspirowania pozytywnych zmian w globalnej społeczności barmańskiej. Flor de Caña jest pierwszym na świecie trunkiem z certyfikatami Carbon Neutral i Fair Trade; destylowanym w 100% z energii odnawialnej, z wychwytywaniem i recyklingiem CO₂ podczas fermentacji oraz z posadzeniem ponad miliona drzew od 2005 roku.

Flor de Caña

Flor de Caña to marka rumu premium i pierwszy na świecie trunek z certyfikatami Carbon Neutral i Fair Trade. Produkowany od 1890 roku, będąc marką rodzinną, destylowany w 100% z energii odnawialnej i naturalnie starzony u podnóża aktywnego wulkanu – bez dodatku cukru i sztucznych składników. Marka jest uznawana za globalnego lidera zrównoważonego rozwoju, z wyróżnieniami takimi jak „World’s Most Sustainable Rum Brand” (USA), „Ethical Award” (UK) czy „Sustainable Spirits Producer” (Francja). Polskim importerem marki jest The Last Port.

Powiązane artykuły

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.