Polski sukces w Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge

Sześciu znakomitych barmanów z całej Europy zostało laureatami regionalnego finału Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge w Madrycie. W 2026 roku będą reprezentować Europę w globalnym finale w Nikaragui, gdzie najlepsi barmani świata promujący zrównoważony rozwój powalczą o tytuł „World’s Most Sustainable Mixologist by Flor de Caña” oraz nagrodę 10 tys. dolarów. W tym gronie jest Polak, Dawid Stoch.

Regionalny finał zgromadził 18 najzdolniejszych europejskich miksologów, którzy rywalizowali w House of Mixology, uznanej szkole koktajlowej założonej przez Luisa Inchaurragę, laureata tytułu Best Bartender in Spain 2021.Jury oceniało koktajle pod kątem historii i inspiracji, wykorzystania zrównoważonych składników oraz technik, kreatywności, a także smaku i prezencji. W składzie jury znaleźli się: Anna Sebastian – pochodząca z UK, założycielka Anna Sebastian Hospitality i Celebrate Her; konsultantka branży gastronomicznej, przedsiębiorczyni tworząca luksusowe doświadczenia marek i promująca wzmacnianie pozycji kobiet; Emanuele Balestra – włoski dyrektor barów i renomowany miksolog w Hôtel Barrière Le Majestic w Cannes; znany z koktajli inspirowanych światem roślin i aromatów; autor książki „Majestic Cocktails”; Luis Inchaurraga – argentyński miksolog działający w Hiszpanii, założyciel House of Mixology, laureat plebiscytu Best Bartender in Spain 2021; sommelier wina, herbaty, kawy i alkoholi; autor książki „Más allá del cóctel”.

Oto tegoroczni Mistrzowie Europy:

  • Yvonne Chan (Wielka Brytania) – Kwãnt Mayfair, koktajl First of May
  • Timothée Nicolas (Francja) – DROPS, koktajl Rice Up!
  • Emanuele Aurioso (Włochy) – Teleria 108, koktajl Bloody Thirsty
  • Dawid Stoch (Polska) – Art Katowice, koktajl Clever Club
  • Emil Durchev (Holandia) – LuminAir, koktajl Not Your Usual Daiquiri
  • Oliden James Mata Saballo (Hiszpania) – Lovo Cocktail Bar, Madryt, koktajl Ron-Mate

Sześciu zwycięzców awansowało do światowego finału Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge Global Finale „Road to Las Isletas”, który odbędzie się na wulkanicznych wysepkach Nikaragui w 2026 roku.
Z okazji 135-lecia marki Flor de Caña tegoroczne wyzwanie zaprosiło miksologów do ponownego odkrycia koktajli klasycznych z lat 1806-1950 i reinterpretacji ich ponadczasowych receptur w nowoczesnym, zrównoważonym ujęciu, przy zachowaniu odpowiedzialnego pozyskiwania składników i praktyk przygotowania.
W rywalizacji bierze udział ponad 40 krajów na całym świecie, a konkurs Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge podkreśla długoletnie zaangażowanie marki w zrównoważony rozwój i jej misję inspirowania pozytywnych zmian w globalnej społeczności barmańskiej. Flor de Caña jest pierwszym na świecie trunkiem z certyfikatami Carbon Neutral i Fair Trade; destylowanym w 100% z energii odnawialnej, z wychwytywaniem i recyklingiem CO₂ podczas fermentacji oraz z posadzeniem ponad miliona drzew od 2005 roku.

Flor de Caña

Flor de Caña to marka rumu premium i pierwszy na świecie trunek z certyfikatami Carbon Neutral i Fair Trade. Produkowany od 1890 roku, będąc marką rodzinną, destylowany w 100% z energii odnawialnej i naturalnie starzony u podnóża aktywnego wulkanu – bez dodatku cukru i sztucznych składników. Marka jest uznawana za globalnego lidera zrównoważonego rozwoju, z wyróżnieniami takimi jak „World’s Most Sustainable Rum Brand” (USA), „Ethical Award” (UK) czy „Sustainable Spirits Producer” (Francja). Polskim importerem marki jest The Last Port.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.