Sześciu znakomitych barmanów z całej Europy zostało laureatami regionalnego finału Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge w Madrycie. W 2026 roku będą reprezentować Europę w globalnym finale w Nikaragui, gdzie najlepsi barmani świata promujący zrównoważony rozwój powalczą o tytuł „World’s Most Sustainable Mixologist by Flor de Caña” oraz nagrodę 10 tys. dolarów. W tym gronie jest Polak, Dawid Stoch.
Regionalny finał zgromadził 18 najzdolniejszych europejskich miksologów, którzy rywalizowali w House of Mixology, uznanej szkole koktajlowej założonej przez Luisa Inchaurragę, laureata tytułu Best Bartender in Spain 2021.Jury oceniało koktajle pod kątem historii i inspiracji, wykorzystania zrównoważonych składników oraz technik, kreatywności, a także smaku i prezencji. W składzie jury znaleźli się: Anna Sebastian – pochodząca z UK, założycielka Anna Sebastian Hospitality i Celebrate Her; konsultantka branży gastronomicznej, przedsiębiorczyni tworząca luksusowe doświadczenia marek i promująca wzmacnianie pozycji kobiet; Emanuele Balestra – włoski dyrektor barów i renomowany miksolog w Hôtel Barrière Le Majestic w Cannes; znany z koktajli inspirowanych światem roślin i aromatów; autor książki „Majestic Cocktails”; Luis Inchaurraga – argentyński miksolog działający w Hiszpanii, założyciel House of Mixology, laureat plebiscytu Best Bartender in Spain 2021; sommelier wina, herbaty, kawy i alkoholi; autor książki „Más allá del cóctel”.
Oto tegoroczni Mistrzowie Europy:
- Yvonne Chan (Wielka Brytania) – Kwãnt Mayfair, koktajl First of May
- Timothée Nicolas (Francja) – DROPS, koktajl Rice Up!
- Emanuele Aurioso (Włochy) – Teleria 108, koktajl Bloody Thirsty
- Dawid Stoch (Polska) – Art Katowice, koktajl Clever Club
- Emil Durchev (Holandia) – LuminAir, koktajl Not Your Usual Daiquiri
- Oliden James Mata Saballo (Hiszpania) – Lovo Cocktail Bar, Madryt, koktajl Ron-Mate
Sześciu zwycięzców awansowało do światowego finału Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge Global Finale „Road to Las Isletas”, który odbędzie się na wulkanicznych wysepkach Nikaragui w 2026 roku.
Z okazji 135-lecia marki Flor de Caña tegoroczne wyzwanie zaprosiło miksologów do ponownego odkrycia koktajli klasycznych z lat 1806-1950 i reinterpretacji ich ponadczasowych receptur w nowoczesnym, zrównoważonym ujęciu, przy zachowaniu odpowiedzialnego pozyskiwania składników i praktyk przygotowania.
W rywalizacji bierze udział ponad 40 krajów na całym świecie, a konkurs Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge podkreśla długoletnie zaangażowanie marki w zrównoważony rozwój i jej misję inspirowania pozytywnych zmian w globalnej społeczności barmańskiej. Flor de Caña jest pierwszym na świecie trunkiem z certyfikatami Carbon Neutral i Fair Trade; destylowanym w 100% z energii odnawialnej, z wychwytywaniem i recyklingiem CO₂ podczas fermentacji oraz z posadzeniem ponad miliona drzew od 2005 roku.
Flor de Caña
Flor de Caña to marka rumu premium i pierwszy na świecie trunek z certyfikatami Carbon Neutral i Fair Trade. Produkowany od 1890 roku, będąc marką rodzinną, destylowany w 100% z energii odnawialnej i naturalnie starzony u podnóża aktywnego wulkanu – bez dodatku cukru i sztucznych składników. Marka jest uznawana za globalnego lidera zrównoważonego rozwoju, z wyróżnieniami takimi jak „World’s Most Sustainable Rum Brand” (USA), „Ethical Award” (UK) czy „Sustainable Spirits Producer” (Francja). Polskim importerem marki jest The Last Port.