Historia, Spirits
destylarnie, historia, single malt, whisky szkocka

Port Charlotte Distillery

Port Charlotte Distillery

Udostępnij:

Port Charlotte Distillery, znana też pod nazwą Lochindaal Distillery, działała przez sto lat na obrzeżach rybackiego miasteczka Port Charlotte w latach 1829-1929. Była to całkiem duża destylarnia, rocznie produkowała ponad 580 tys. l alkoholu. Właścicielem była lokalna firma JF Sheriff & Co. – do 1920 roku, kiedy gorzelnię przejęła firma z Campebtown Benmore Distilleries. W 1929 roku wykupiła ją grupa Distillers Company Limited (DCL), niestety tylko po to by ją od razu zamknąć. Produkowana w Port Charlotte Distillery whisky miała torfowy charakter.

Dzisiaj nazwa Port Charlotte kojarzy się z bardzo dymnymi whisky, które powstają w położonej dwie mile obok, przy tej samej drodze, destylarni Bruichladdich. Markę wskrzeszono w 2001 roku, wkrótce po tym jak Bruichladdich została przejęta przez firmę Murray McDavid. Do dzisiaj zachowały się dawne magazyny Port Charlotte Distillery i tam ta whisky jest obecnie leżakowana. Pozostałości dawnej Port Charlotte zostały wykupione przez Bruichladdich w 2007 roku. W 2012 roku sama Bruichladdich została kupiona przez grupę Remy Cointreau. Są bliżej niesprecyzowane plany, by wskrzesić – w mikroskali – destylarnię w Port Charlotte.
Dotychczas ukazało się ponad 20 oficjalnych edycji whisky Port Chartlotte, z czego część z jęczmienia rosnącego na Islay. Do tego duża liczba edycji typu private cask bottling. Za projekt najpierw odpowiadał master distiller Jim McEwan, a obecnie Adam Hannett. Okazjonalnie na butelkach pojawia się także nazwa Lochindaal – na edycjach udostępnianych niezależnym bottlerom, także w Polsce pojawiła się Lochindaal 2009 w kolekcji Best Whisky Market.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.