Kirkliston Distillery powstała w 1795 roku pod nazwą Lambsmiln. Jej właścicielem wkrótce stał się Andrew Stein, członek rodu znanego w branży szkockiej whisky. W 1825 roku Stein zainstalował tu jeden z pierwszych w Szkocji systemów do potrójnej destylacji ciągłej. W 1831 roku zmieniono jej nazwę na Patent Distillery. Od 1877 roku należała do Distillers Company Ltd. Jej źródłem wody była Rzeka Almond. Kiedy w 1880 roku odwiedził ją Alfred Bernard, produkowała 20 tys. galonów alkoholu tygodniowo. Destylacji zaprzestano w 1920 roku, przez jakiś czas wykorzystywano słodownię, namnażano też tu drożdże na potrzeby innych destylarni DCL. Obecnie jest tu osiedle mieszkaniowe, jedyny budynek jaki zachował się do dzisiaj, to fragment dawnej wieży destylacyjnej – still house, w którym urządzono luksusowe apartamenty.
Kilkanaście lat temu
Obecnie