Pradawny rodowód winorośli

Zespół badaczy z siedemnastu krajów przebadał genomy tysięcy odmian winogron zebranych na całym świecie, by prześledzić dokładną drogę ewolucyjną winorośli. Okazuje się, że winogrona przeznaczone do produkcji wina mogły być pierwszymi „udomowionymi” owocami w historii, które ludzkość zaczęła uprawiać nawet 11 tys. lat temu. Wcześniejsze badania wskazywały na wiek 8-9 tys. lat. Badacze natknęli się m.in. na wcześniej nieudokumentowane odmiany uprawiane w prehistorycznych winnicach, dochodząc jednocześnie do wniosku, że udomowienie winogron wydarzyło się dwukrotnie w dwóch różnych miejscach: na Kaukazie oraz na Bliskim Wschodzie. I choć pierwsze wina tworzone były z odmiany kaukaskiej, to ostatecznie obecna forma europejskich winorośli jest wynikiem krzyżówki z winogronami pochodzącymi z terenów dzisiejszego Izraela, Syrii i Turcji. Ampelografowie zbadali, że wciąż istnieją dzikie winogrona o starożytnym rodowodzie genetycznym, ale z reguły są one mniejsze i bardziej gorzkie. Wciąż pozostają jednak wartościowe dzięki swojej odporności na choroby i zmiany klimatu. Badania opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Science”.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.