Zespół badaczy z siedemnastu krajów przebadał genomy tysięcy odmian winogron zebranych na całym świecie, by prześledzić dokładną drogę ewolucyjną winorośli. Okazuje się, że winogrona przeznaczone do produkcji wina mogły być pierwszymi „udomowionymi” owocami w historii, które ludzkość zaczęła uprawiać nawet 11 tys. lat temu. Wcześniejsze badania wskazywały na wiek 8-9 tys. lat. Badacze natknęli się m.in. na wcześniej nieudokumentowane odmiany uprawiane w prehistorycznych winnicach, dochodząc jednocześnie do wniosku, że udomowienie winogron wydarzyło się dwukrotnie w dwóch różnych miejscach: na Kaukazie oraz na Bliskim Wschodzie. I choć pierwsze wina tworzone były z odmiany kaukaskiej, to ostatecznie obecna forma europejskich winorośli jest wynikiem krzyżówki z winogronami pochodzącymi z terenów dzisiejszego Izraela, Syrii i Turcji. Ampelografowie zbadali, że wciąż istnieją dzikie winogrona o starożytnym rodowodzie genetycznym, ale z reguły są one mniejsze i bardziej gorzkie. Wciąż pozostają jednak wartościowe dzięki swojej odporności na choroby i zmiany klimatu. Badania opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Science”.