Alkohole dnia, Spirits
cydr, kalwados

Père Magloire

Père Magloire

Udostępnij:

firma powstała w 1821 roku w Normandii pod nazwą Debrise-Dulac, dziś nosi imię założyciela i należy do grupy Spirit France (razem z firmami Boulard i Lecompte). Już w 1900 roku stała się liderem na rynku sprzedaży kalwadosów i palmę pierwszeństwa dzierży do dziś, przy czym ponad 60% przychodów zapewnia eksport do ponad 60 krajów (największym importerem są Niemcy). Jako jedynie robią kalwadosy wszystkich apelacji: ACC, Pays d’Auge i Domfrontais. Duży zakład z alembikami i aparatami do destylacji ciągłej mieści się w miejscowości Sainte Foy de Montgomery, obok dużego zakładu produkującego cydr. Rocznie przerabiają na alkohol ponad 10 tys. ton jabłek. Zużywają 20 kg jabłek lub 14 l cydru do wyprodukowania jednego litra kalwadosu. Mają łącznie pięć magazynów po 2500 beczek, temperatura leżakowania jest stała, wynosi 12-14 stopni, a udział aniołów to ok. 2% rocznie. Do zestawienia blendów wykorzystują co najmniej 20 różnych kalwadosów. Przy głównej siedzibie firmy na przedmieściach Pont-l’Évêque działa małe Muzeum Kalwadosu, odwiedzane rocznie przez ok. 25 tys. turystów, zwiedzać można nie tylko wystawę poświęconą technologii produkcji (prezentowana jest m.in. bardzo ciekawa makieta XIX wiecznego przewoźnego aparatu destylacyjnego w zaprzęgu konnym) lecz także należące do gorzelni piwnice, w których dojrzewają trunki. Są tu gigantyczne beczki po 321 hl oraz mniejsze po 380-385 l, które leżą na pięciu poziomach. Drewno pochodzi z dębów z lasów z południa Francji, a beczki powstają w zakładzie Tonnellerie d’Honfleur, ok. 40 km od Pont-l’Évêque. Odwiedzających wita film, na którym Michel Poulain, mistrz destylacji w Père Magloire, opowiada na filmie jak powstaje kalwados. Kalwadosy Père Magloire butelkowane są w wielu wersjach, o bardzo zróżnicowanym smaku, przy czym nie robią kalwadosów rocznikowych, a jedynie blendy. Wersja podstawowa, leżakująca trzy lata, to Calvados ACC Fine VS. Inne młode kalwadosy to: Calvados Domfrontais (ze sporym udziałem gruszek), Calvados Pays d’Auge czy sześcioletni Calvados ACC Reserve de Gouberville oraz Calvados Pays d’Auge VSOP. Kalwadosy z wyższej półki to: Calvados ACC 12 ans, Calvados Pays d’Auge Vieille Reserve, Calvados Pays d’Auge 20 ans i Calvados Pays d’Auge XO. Prawdziwe rarytasy to: Calvados Isadora, będący mieszanką kalwadosów z najlepszych beczek, zarówno destylowanych w alembikach, jak i w kolumnach, w wieku 15-20 lat) oraz najbardziej dostojne, a przy tym delikatne, długo leżakujące: Calvados ACC 35 ans i ACC 50 ans. Degustowanie ich to prawdziwa uczta.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka

Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.