30 września odbyła się światowa premiera rumu Dictador 2 Masters 1976 Ximénez Spínola. Wypuszczony w liczbie 390 butelek, jest wspólnym dziełem dwóch mistrzów – Hernana Parra z Kolumbii i José Antonio Zarzana z Hiszpanii.
Rodzina Spínola od 1729 roku zajmuje się uprawą wyłącznie gron szczepu pedro ximénez. To absolutnie unikatowy producent w całym Jerez, znany nie tylko z win, ale też z doskonałych, długo leżakowanych w solerach brandy.
– Współpraca była czymś zupełnie wyjątkowym, przekazaliśmy nasze najlepsze beczki z 1918 roku. Co mnie zaskoczyło, to wciąż wyraźna kwasowość w finalnym produkcie, mimo tego, że rum i wina pedro ximénez są słodkie. Jest też wspaniała taniczność. Po tylu latach pedro ximénez stracił sporo słodyczy, cukier się utlenił, ale zachował wspaniałą owocowość. Rum dodał nut balsamicznych, które sprawiają, że posmak alkoholu stał się bardzo długi. Ta edycja to swego rodzaju hołd dla szczepu pedro ximénez – komentował José Antonio Zarzana, winemaker Ximénez Spínola.
– Nie mamy wiele tak starych beczek, jak te z lat 70., dlatego postanowiliśmy wykorzystać nasze największe skarby w zupełnie wyjątkowy sposób, wysyłając je do różnych partnerów – destylatorów, winiarzy, żeby stworzyć dzieło, które nazwaliśmy 2 Masters, dając naszym rumom nowy charakter. Wielokrotnie pracowałem z beczkami po sherry, które są doskonałe do starzenia mocnych alkoholi, ale w tym przypadku ostateczny produkt przerósł moje oczekiwania, aromat tego alkoholu jest fantastyczny, jest elegancki, pokazuje pasję ludzi i wyjątkowość miejsca, skąd pochodzi to wino pedro ximénez. To wspaniała pozycja w naszej serii 2 Masters. Pokazuje jak wielki wpływ ma współpraca, można powiedzieć, że ten rum to prawdziwie wspólne dzieło – mówił Hernan Parra.
Dictador 2 Masters 1976 Ximénez Spínola (46,4%)
Rum z 1976 roku finiszowany w beczkach po ich sherry nabrał nut śliwek, suszonych moreli, suszonych wiśni, rodzynek, wciąż jednak w zapachu dominuje stary rum, pełen nut skóry, wilgotnego drewna, tytoniu, nawet sadzy. W ustach trunek jest słodko-cierpki, doskonale wyważony i łączący likierową, bakaliową słodycz sherry pedro ximénez z egzotyką rumu, bo pod wytrawną warstwą drewna, tytoniu, skóry – znajdziemy słodkie ananasy. W finiszu jest wytrawna czekolada ze zmielonymi ziarnami kawy, są orzechy włoskie i laskowe, sporo rodzynek, suszone wiśnie, suszone morele, lekko sól, tytoń i skóra. Bardzo długi i bardzo elegancki finisz.
29/29/29,5/10=97,5