Coraz więcej poparcia uzyskuje propozycja wprowadzenia nowych oznaczeń dla różnych kategorii rumów. Dawny podział na rumy: białe (white), złote (gold) i ciemne (dark), nie ma wielkiego sensu, gdy do młode rumy barwione są melasą, a starzone odfiltrowywane by pozbawić je koloru. Coraz mniej sprawdza się też podział tworzony według klucza kolonialnego, na rumy: hiszpańskie, brytyjskie i francuskie. Dziś na świecie powstają bardzo różne rumy, często innowacyjne, wymykające się dawnym klasyfikacjom. Jest też wiele blendów wielonarodowych, gdzie trudno mówić o jakimś terroir alkoholu.
Nową klasyfikacje rumy promują zarówno znani bottlerzy (Luca Gargano, Richard Seale), jak i dystrybutorzy (The Whisky Exchange, Speciality Drinks i Dawn Davies MW). Ich zdaniem nowy podział byłby bardziej przejrzysty dla kupujących. Nowa klasyfikacja skupiałaby się na metodach destylacji rumu, a nie na jego pochodzeniu czy procesie starzenia. Zdaniem ekspertów, destylacja ma decydujący wpływ na profil aromatyczny rumu.
Proponowanych jest sześć kategorii rumu (cztery dla rumów z jednej destylarni i dwie dla mieszanek rumów z wielu destylarni).
Single distillery rum | ||
1. | Single traditional column | Rum destylowany w jednej destylarni, w kolumnach |
2. | Single traditional pot still | Rum destylowany w jednej destylarni, w alembikach |
3. | Single traditional blended | Mieszanka rumów z jednej destylarni – z kolumn i alembików |
4. | Single modernist | Rum destylowany w jednej destylarni, z systemu wielokolumnowego |
Multi-distillery rum | ||
1. | Blended traditionalist | Mieszanka rumów z wielu destylarni – z kolumn lub/i alembików |
2. | Blended modernist | Mieszanka rumów z wielu destylarni, w tym z systemu wielokolumnowego |
Proponowane jest także wprowadzenie sześciu podstawowych kategorii aromatycznych:
• lekkie i proste
• ziołowe i trawiaste
• tropikalne i owocowe
• owocowe i przyprawowe
• wytrawne i przyprawowe
• złożone i melasowe.
Najwięcej kontrowersji budzi określenie „modernist” dla rumów, które dotąd byłych charakteryzowane jako industrialne. Zdaniem twórców podziału nowe określenie jest jednak łatwiejsze do zaakceptowania dla wielkich producentów, gdyż budzi pozytywne skojarzenia z nowoczesnością.