Coraz więcej poparcia uzyskuje propozycja wprowadzenia nowych oznaczeń dla różnych kategorii rumów. Dawny podział na rumy: białe (white), złote (gold) i ciemne (dark), nie ma wielkiego sensu, gdy do młode rumy barwione są melasą, a starzone odfiltrowywane by pozbawić je koloru. Coraz mniej sprawdza się też podział tworzony według klucza kolonialnego, na rumy: hiszpańskie, brytyjskie i francuskie. Dziś na świecie powstają bardzo różne rumy, często innowacyjne, wymykające się dawnym klasyfikacjom. Jest też wiele blendów wielonarodowych, gdzie trudno mówić o jakimś terroir alkoholu.

Nową klasyfikacje rumy promują zarówno znani bottlerzy (Luca Gargano, Richard Seale), jak i dystrybutorzy (The Whisky Exchange, Speciality Drinks i Dawn Davies MW). Ich zdaniem nowy podział byłby bardziej przejrzysty dla kupujących. Nowa klasyfikacja skupiałaby się na metodach destylacji rumu, a nie na jego pochodzeniu czy procesie starzenia. Zdaniem ekspertów, destylacja ma decydujący wpływ na profil aromatyczny rumu.
Proponowanych jest sześć kategorii rumu (cztery dla rumów z jednej destylarni i dwie dla mieszanek rumów z wielu destylarni).

Single distillery rum
1. Single traditional column Rum destylowany w jednej destylarni, w kolumnach
2. Single traditional pot still Rum destylowany w jednej destylarni, w alembikach
3. Single traditional blended Mieszanka rumów z jednej destylarni – z kolumn i alembików
4. Single modernist Rum destylowany w jednej destylarni, z systemu wielokolumnowego
Multi-distillery rum
1. Blended traditionalist Mieszanka rumów z wielu destylarni – z kolumn lub/i alembików
2. Blended modernist Mieszanka rumów z wielu destylarni, w tym z systemu wielokolumnowego

Proponowane jest także wprowadzenie sześciu podstawowych kategorii aromatycznych:
• lekkie i proste
• ziołowe i trawiaste
• tropikalne i owocowe
• owocowe i przyprawowe
• wytrawne i przyprawowe
• złożone i melasowe.

Najwięcej kontrowersji budzi określenie „modernist” dla rumów, które dotąd byłych charakteryzowane jako industrialne. Zdaniem twórców podziału nowe określenie jest jednak łatwiejsze do zaakceptowania dla wielkich producentów, gdyż budzi pozytywne skojarzenia z nowoczesnością.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail