unikatowa czeska wódka, produkowana od XVIII wieku. Recepturę opracował Michael Storch, ówczesny właściciel gorzelni U Zeleného stromu (Pod Zielonym Drzewem). Początkowo była to jednokrotna destylacja żyta. Obecnie stosowany jest neutralny destylat melasowy i wedle oryginalnej receptury dodawane są zioła, m.in. anyż i nawłoć, natomiast nie dodaje się cukru. Po maceracji alkohol poddawany jest jeszcze raz destylacji, a następnie trafia na ponad trzy lata do dębowych beczek. Aromat i smak jest zdominowany przez anyż, ale trunek jest delikatniejszy niż francuski pastis. Moc – 40%. Dostępna także jako Prostějovská Režná w lżejszej wersji, 35%, z dodatkiem sześciu ziół i bez starzenia – w smaku bardziej anyżkowa niż oryginalna Starorežná. Słowackim odpowiednikiem jest np. Zipser Spišská Ražná (40%), w smaku której poza żytnim destylatem wyróżniają się: anyż, koper, kminek czy lukrecja.