firma działająca w kilku krajach i na różnych rynkach. Jej siedziba mieści się w miasteczku Merpins w regionie Cognac, a historia nie jest długa. Powstała w 1948 roku, założona przez Roberta Prulho, z zamiarem produkcji urządzeń do destylacji wysokiej jakości trunków. Do dziś produkcja alembików stanowi ważną część oferty, firmą zarządza obecnie Richard Prulho, syn założyciela. Z ich urządzeń korzystają m.in. tak wielkie marki koniaku jak Hennessy czy Martell. Własny koniak pod marką Prulho produkują od 2006 roku. Do zestawiania kupaży wykorzystują przede wszystkim eau-de-vie z Grande i Petite Champagne. Kolekcja obejmuje edycje Prulho Impertinence i Prulho Eclat, a w nich: VS, VSOP, XO, Extra, Hors d’Age. Nie są to koniaki wybitne, ale mają bardzo złożoną paletę – orzechy włoskie, bakalie, wanilia, tabaka. Mają też dwa naprawdę wybitne, pięknie pakowane w karafki koniaki: Désir i Tentation, złożone wyłącznie z bardzo starych destylatów z Grande Champagne.