Przepalanka

tradycyjna polska wódka gatunkowa, produkowana co najmniej od XVIII wieku. Do spirytusu zbożowego dodaje się „przepalony” skarmelizowany cukier, a często także szuszone owoce i orzechy. Po odleżeniu zyskuje przyjemny, słodki, waniliowo-orzechowo-owocowy smak i aromat. Moc zwyczajowo 45-50%. Popularna zwłaszcza na Podbeskidziu. W sprzedaży są m.in. limitowane edycje – Przepalanka Beskidzka Burego 1630 ze Szczyrku (absolutnie deklasuje konkurencję, 45%) czy Przepalanka Beskidzka JaGo (również pierwsza klasa, 45%). Kiedyś Polmos Kraków produkował Przepalankę Krakowską (40%), ale to była zwykła karmelizowana wódka.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.