Pszeniczna Maker’s Mark

Należąca do Suntory marka Maker’s Mark wypuściła swoją pierwszą whisky pszeniczną pod nazwą Star Hill Farm – pierwszą w historii destylarni whiskey, która nie jest bourbonem. Pierwsza edycja rocznikowana 2025 składa się z dwóch zacierów, pierwszy to 70% czerwonej pszenicy ozimej i 30% słodowanego jęczmienia, drugi to 100% słodowanej czerwonej pszenicy ozimej. Jest to mieszanka beczek w wieku 7-8 lat, zabutelkowana z mocą 57,35%. Star Hill Farm Whisky to nazwa dużego gospodarstwa rolnego, przy którym znajduje się gorzelnia Maker’s Mark Distillery, założona przez Margie i Billa Samuelsa Sr. w 1953 roku.

Star Hill Farm Whisky będzie pierwszą, która otrzyma certyfikat Estate Whiskey – nowe oznaczenie od The Estate Whiskey Alliance, stworzone przez University of Kentucky. Certyfikacja podkreśla korzyści płynące z lokalnego pozyskiwania i zrównoważonej produkcji w branży whisky. Whiskey Estate jest produkowana w całości w jednej gorzelni, przy użyciu ziaren pochodzących z gruntów będących własnością lub kontrolowanych przez markę.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.