taką nazwę ma śliwowica produkowana w miejscowości Rakija w Serbii, na butelkach jest charakterystyczny symbol R2. Destylowana jest z śliwek odmiany Crvena ranka, a destylarnia leży w górskiej wiosce Gledić w pobliżu Kraljeva. Od nazwy wioski pochodzi też inna nazwa tej rakiji – Gledićka Ljuta (ljuta znaczy mocna). W regionie tym praktycznie w każdej chałupie jest jakiś alembik czy kocioł do destylacji śliwek. Rodzina Veljović zajmuje się destylacją z dziada-pradziada, a poza gorzelnią prowadzi też przedsiębiorstwo agroturystyczne, można zatrzymać się u nich i obejrzeć jak powstaje pierwszej klasy śliwowica. Dwukrotna destylacja odbywa się w małym miedzianym aparacie, o pojemności zaledwie 120 litrów. Następnie poddawana jest starzeniu w dębowych beczkach, gdzie wytraca moc do 45%. Przed rozlaniem do butelek destylaty są blendowane, a bogate rancio Rakija iz Rakije zawdzięcza dodatkowi śliwowicy, która leżakowała przez trzydzieści lat.