– włoska marka, znana przede wszystkim z L’Amaro Ramazzotti, gorzkiego likieru robionego z ziół i korzeni. Ma bardzo głęboki smak, a jednocześnie lekką słodycz, można go porównać do niektórych niemieckich likierów, jak Jägermeister, choć bardziej wyczuwalny jest w nim smak cytrusów. Recepturę wynalazł w 1815 roku aptekarz z Mediolanu, Ausano Ramazzotti. Obecnie do produkcji klasycznego Ramazzotti wykorzystuje się mieszankę 33 ziół, korzeni i owoców. Likier ma 30%, a wersji Ramazzotti Mint (z miętą) – 32%. Dość popularna jest też Sambuca Ramazzotti o mocy 38% – o smaku bardzo anyżowym. Podobne w smaku, też anyżowe, choć rzadsze, jest Ramazzotti Black. Dodajmy, że producent ten ma też w ofercie Ramazzotti Fernet, ale nie tak dobry jak Stock czy Branca. Ramazzotti należy obecnie do koncernu Pernod Ricard.