(Rīgas Melnais Balzams) – tradycyjny ziołowy napitek łotewski o mocy 45 proc. i kolorze karmelu. Receptura pochodzi z XVIII wieku, a raczyła się „czarnym balsamem” ponoć sama caryca Katarzyna. W smaku do niczego niepodobny, gorzki, ale ze sodką nutą w tle, stanowi mieszankę 24 ziół, kwiatów, owoców, korzeni. Sprzedawany w charakterystycznych ceramicznych butelkach malowanych na brązowo.
Jest też Rīgas Melnais Balzams Upeņu, czyli z czarną porzeczką (30%). Zupełnie inny w smaku – głębia owocu, w pierwszej chwili w ustach smak słodko-kwaśny, typowy dla czarnej porzeczki, ale za chwilę czujemy ciężką gorycz na podniebieniu. Jest to pyszne, zakochałem się w tym trunku od pierwszego kieliszka i choć nie jest to trunek tani, zawsze przywożę go z podróży na Litwę czy Łotwę. W Polsce, niestety, niedostępny.
dziadek kiedyś dostał taką łapówkę… niedobre, ble :/