Rośnie sprzedaż win z Alzacji

Wina z Alzacji wzmacniają swoją obecność w Polsce. Eksport wina alzackiego do Polski w 2024 roku wzrósł o 27% w porównaniu do 2023. Najczęściej sięgamy po tamtejsze rieslingi, crémanty, gewurztraminery i pinot gris. Alzacja słynie ze swoich smaków, zarówno winnych, jak i kulinarnych. To najbardziej nasycony gwiazdkami Michelina region we Francji. Już w poniedziałek 14 kwietnia zapraszamy na degustację eau-de-vie z Alzacji: https://spirits.com.pl/produkt/eau-de-vie-z-alzacji-z-wysylka.

Wina z Alzacji w Polsce

Według danych CIVA (Comité Interprofessionnel des Vins d’Alsace), w 2024 roku do Polski z Alzacji wyeksportowano 2500 hl wina, co stanowiło wzrost o 27% względem 2023 roku.
Alzackie wina są interesującym wyborem dla polskiego konsumenta, ze względu ich jakość, różnorodność oraz świetne dopasowanie do wielu potraw. Blisko 90% produkcji w Alzacji to wina białe, po które coraz chętniej sięgają Polacy, szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Dodatkowo, ten region wyróżnia fakt, że produkuje się tu niemal wyłącznie wina jednoodmianowe. Wśród najsłynniejszych alzackich szczepów są: riesling, gewurztraminer, pinot gris i pinot blanc, sylvaner i pinot noir.
Rosnącym zainteresowaniem w naszym kraju cieszy się również segment win musujących. Ich sprzedaż w pierwszym półroczu 2024 roku wzrosła o 2,6%. (Nielsen IQ). Te dane potwierdza również wzrost eksportu alzackiego crémant o 315% w porównaniu do 2019 roku. Alzackie crémanty są produkowane metodą tradycyjną, a zatem tą samą co francuskie szampany, hiszpańska cava czy włoska franciacorta, oferując świetny stosunek jakości do ceny.

Wyjątkowe i różnorodne

Wina z Alzacji charakteryzują się dużą różnorodnością, od wytrawnych win białych, przez świeże i aromatyczne wina, orzeźwiające wina musujące, po eleganckie wina czerwone. Oferta z tego regiony znakomicie uzupełni kartę win w każdej restauracji i stwarza możliwości kreatywnych pairingów. Aż 35% produkcji w 2024 roku to wina organiczne, co z pewnością docenią osoby, dla których ważne jest poszanowanie środowiska naturalnego.

Po jakie alzackie wina najchętniej sięgają Polacy?

Największą popularnością w naszym kraju cieszy się riesling, który stanowi 41% spośród wyeksportowanych do Polski win z AOC Alsace. Ten szczep najlepiej oddaje wyjątkowość tego regionu. Choć jego aromat może przypominać niemiecką odmianę, w rzeczywistości jest bogatszy i bardziej wyraźny w smaku. Drugim, najchętniej wybieranym winem, jest gewurztraminer — mniej kwasowy, aromatyczny i budzący orientalne skojarzenia jest znakomitym wyborem na pierwsze spotkanie z Alzacją.
Alzackie wina łatwo rozpoznać na sklepowej półce. Charakteryzują się smukłą butelką (tzw. flute), a ich producenci wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów przejrzyście informując o poziomie słodyczy. Od 2021 na etykiecie każdego wina z Alzacji musi pojawić się skala słodyczy z zaznaczonym poziomem dla danego wina.
Alzacja produkuje 132 mln butelek rocznie, z czego 25% jest eksportowane – głównie do Belgii, USA i Niemiec. Jednak producenci alzackiego wina na tym nie poprzestają i szukają nowych rynków, wśród których jest Polska. Zainteresowanie naszym rynkiem ze strony producentów z Alzacji rośnie — już 90 winnic eksportuje wino do naszego kraju.
– Polska odgrywa coraz większą rolę jako rynek eksportowy dla Alzacji. Polscy konsumenci doceniają jakość alzackich win, ich przejrzyste etykiety oraz smak – pełny, głęboki i często nie do końca wytrawny – będący efektem unikalnego klimatu regionu. Polska kuchnia ma wiele wspólnego z alzacką: kiszona kapusta, bogactwo mięs i kiełbas. Dzięki temu alzackie wina doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami na polskich stołach – mówi Szymon Milonas, właściciel Republiki Wina, sommelier i ekspert od win francuskich.
Na wyjątkowy smak win alzackich mają wpływ klimat, gleba i szczególnie sprzyjające położenie geograficzne, między Renem na wschodzie a Wogezami, osłaniającymi dolinę przed atlantycką pogodą. Na długości 170 kilometrów ciągnie się Ścieżka Win Alzackich (Alsace Wine Route) wraz z licznymi producentami wina, spośród których 720 otwiera drzwi zwiedzającym i z chęcią dzieli się swoją pasją.

Spotkanie z Alzacją w Warszawie

CIVA wspiera alzackich producentów i w tym roku podejmie działania edukacyjne i wspierające eksport do Polski. Jednym z nich będzie Warszawska Akademia Win Alzackich, która odbędzie się 12 maja w WineTu Wine Bar. To wydarzenie branżowe dla przedstawicieli biznesu i miłośników wina. W programie wydarzenia są między innymi: degustacja kilkudziesięciu win i trzy masterclassy prowadzone przez Szymona Milonasa.
Ponadto będzie to znakomita okazja by spotkać się z wybranymi producentami wina z Alzacji, z których część poszukuje nowych partnerów w Polsce.
Choć Akademia jest skierowana przede wszystkim do profesjonalistów: importerów, dystrybutorów i sommelierów, to jej część została przeznaczona także dla miłośników wina, którzy będą mieli szansę wziąć udział zarówno w popołudniowej degustacji, jak i jednym z masterclassów.
Rejestracja na wydarzenie jest już otwarta. Udział jest bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona, dlatego organizatorzy zachęcają do wcześniejszego zapisu.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.