Wina z Alzacji wzmacniają swoją obecność w Polsce. Eksport wina alzackiego do Polski w 2024 roku wzrósł o 27% w porównaniu do 2023. Najczęściej sięgamy po tamtejsze rieslingi, crémanty, gewurztraminery i pinot gris. Alzacja słynie ze swoich smaków, zarówno winnych, jak i kulinarnych. To najbardziej nasycony gwiazdkami Michelina region we Francji. Już w poniedziałek 14 kwietnia zapraszamy na degustację eau-de-vie z Alzacji: https://spirits.com.pl/produkt/eau-de-vie-z-alzacji-z-wysylka.
Wina z Alzacji w Polsce
Według danych CIVA (Comité Interprofessionnel des Vins d’Alsace), w 2024 roku do Polski z Alzacji wyeksportowano 2500 hl wina, co stanowiło wzrost o 27% względem 2023 roku.
Alzackie wina są interesującym wyborem dla polskiego konsumenta, ze względu ich jakość, różnorodność oraz świetne dopasowanie do wielu potraw. Blisko 90% produkcji w Alzacji to wina białe, po które coraz chętniej sięgają Polacy, szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Dodatkowo, ten region wyróżnia fakt, że produkuje się tu niemal wyłącznie wina jednoodmianowe. Wśród najsłynniejszych alzackich szczepów są: riesling, gewurztraminer, pinot gris i pinot blanc, sylvaner i pinot noir.
Rosnącym zainteresowaniem w naszym kraju cieszy się również segment win musujących. Ich sprzedaż w pierwszym półroczu 2024 roku wzrosła o 2,6%. (Nielsen IQ). Te dane potwierdza również wzrost eksportu alzackiego crémant o 315% w porównaniu do 2019 roku. Alzackie crémanty są produkowane metodą tradycyjną, a zatem tą samą co francuskie szampany, hiszpańska cava czy włoska franciacorta, oferując świetny stosunek jakości do ceny.
Wyjątkowe i różnorodne
Wina z Alzacji charakteryzują się dużą różnorodnością, od wytrawnych win białych, przez świeże i aromatyczne wina, orzeźwiające wina musujące, po eleganckie wina czerwone. Oferta z tego regiony znakomicie uzupełni kartę win w każdej restauracji i stwarza możliwości kreatywnych pairingów. Aż 35% produkcji w 2024 roku to wina organiczne, co z pewnością docenią osoby, dla których ważne jest poszanowanie środowiska naturalnego.
Po jakie alzackie wina najchętniej sięgają Polacy?
Największą popularnością w naszym kraju cieszy się riesling, który stanowi 41% spośród wyeksportowanych do Polski win z AOC Alsace. Ten szczep najlepiej oddaje wyjątkowość tego regionu. Choć jego aromat może przypominać niemiecką odmianę, w rzeczywistości jest bogatszy i bardziej wyraźny w smaku. Drugim, najchętniej wybieranym winem, jest gewurztraminer — mniej kwasowy, aromatyczny i budzący orientalne skojarzenia jest znakomitym wyborem na pierwsze spotkanie z Alzacją.
Alzackie wina łatwo rozpoznać na sklepowej półce. Charakteryzują się smukłą butelką (tzw. flute), a ich producenci wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów przejrzyście informując o poziomie słodyczy. Od 2021 na etykiecie każdego wina z Alzacji musi pojawić się skala słodyczy z zaznaczonym poziomem dla danego wina.
Alzacja produkuje 132 mln butelek rocznie, z czego 25% jest eksportowane – głównie do Belgii, USA i Niemiec. Jednak producenci alzackiego wina na tym nie poprzestają i szukają nowych rynków, wśród których jest Polska. Zainteresowanie naszym rynkiem ze strony producentów z Alzacji rośnie — już 90 winnic eksportuje wino do naszego kraju.
– Polska odgrywa coraz większą rolę jako rynek eksportowy dla Alzacji. Polscy konsumenci doceniają jakość alzackich win, ich przejrzyste etykiety oraz smak – pełny, głęboki i często nie do końca wytrawny – będący efektem unikalnego klimatu regionu. Polska kuchnia ma wiele wspólnego z alzacką: kiszona kapusta, bogactwo mięs i kiełbas. Dzięki temu alzackie wina doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami na polskich stołach – mówi Szymon Milonas, właściciel Republiki Wina, sommelier i ekspert od win francuskich.
Na wyjątkowy smak win alzackich mają wpływ klimat, gleba i szczególnie sprzyjające położenie geograficzne, między Renem na wschodzie a Wogezami, osłaniającymi dolinę przed atlantycką pogodą. Na długości 170 kilometrów ciągnie się Ścieżka Win Alzackich (Alsace Wine Route) wraz z licznymi producentami wina, spośród których 720 otwiera drzwi zwiedzającym i z chęcią dzieli się swoją pasją.
Spotkanie z Alzacją w Warszawie
CIVA wspiera alzackich producentów i w tym roku podejmie działania edukacyjne i wspierające eksport do Polski. Jednym z nich będzie Warszawska Akademia Win Alzackich, która odbędzie się 12 maja w WineTu Wine Bar. To wydarzenie branżowe dla przedstawicieli biznesu i miłośników wina. W programie wydarzenia są między innymi: degustacja kilkudziesięciu win i trzy masterclassy prowadzone przez Szymona Milonasa.
Ponadto będzie to znakomita okazja by spotkać się z wybranymi producentami wina z Alzacji, z których część poszukuje nowych partnerów w Polsce.
Choć Akademia jest skierowana przede wszystkim do profesjonalistów: importerów, dystrybutorów i sommelierów, to jej część została przeznaczona także dla miłośników wina, którzy będą mieli szansę wziąć udział zarówno w popołudniowej degustacji, jak i jednym z masterclassów.
Rejestracja na wydarzenie jest już otwarta. Udział jest bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona, dlatego organizatorzy zachęcają do wcześniejszego zapisu.