Rosolis

nazwa tych likierów pochodzi od łacińskiego ros solis, czyli słoneczna rosa. Zaczęto je wyrabiać już w XIV wieku, początkowo we Włoszech. W Polsce produkowane są od XIX wieku, w Łańcucie – obecnie przez łańcucki Polmos. Mamy trzy rodzaje rosolisów: najbardziej znany na olejku różanym (moc 39%), kawowy (40%) i ziołowy-gorzki (35%) wytwarzany z ponad 20 gatunków ziół. Rosolisy są słodkie (nawet jeśli nazywa się gorzki), nadają się do deserów, do kawy. Moim zdaniem najlepszy jest różany. W domowych warunkach wyrabia się np. roso lisy szafranowe. Tajemnicą rosolisów (po włosku rosoglio) jest właśnie dodawany olejek różany. Obecnie poza Polską prawdopodobnie nie są wytwarzane. W angielskiej literaturze nieraz mylnie nazywane są kordiałami.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.