8 sierpnia w restauracji Evil odbyła się kameralna prezentacja rosyjskich wódek Organika. Zaprezentowano je w towarzystwie tatara wołowego. Zdaniem właściciela lokalu, Piotra „Timi” Piotrowskiego, wersja wódki Organika z truflami, idealnie komponuje się z wołowiną.
Organika to polsko-rosyjskie przedsięwzięcie. Autorem koncepcji jest Adam Szyburski, związany z firmą Dekorglass. To w Działdowie powstał niezwykły projekt butelki tej wódki. Szkło najpierw jest metalizowane, potem obrabiane laserem, dalej wkraczają techniki sitodruku, heat-set i druk 3D, dzięki czemu nadrukowany symbol tygrysa jest wypukły. Na koniec butelka pokrywana jest specjalną farbą, która kurczy się w niskich temperaturach, co daje ciekawy efekt po zmrożeniu. Każda butelka jest podświetlana i indywidualnie numerowana.
Produkowana w zakładach w Tule, ze spirytusu pszenicznego klasy Alfa, z dodatkiem wysokotlenowej wody z Bajkału, z ujęcia na głębokości ok. 500 m. – Nie poddajemy tej wody chemicznemu oczyszczaniu, zachowujemy jej smak i charakter, a zwiększona ilość tlenu powoduje, że alkohol szybciej jest rozprowadzany w krwioobiegu, co zmniejsza efekty kaca – mówi Adam Szyburski.
Marka zadebiutowała w 2016 roku. Na początek do sklepów w Moskwie trafiła wódka Organika Life. Obecnie linia obejmuje cztery różne wódki, eksportowana jest do ponad dziesięciu krajów, miesięcznie sprzedawanych jest 1200 dziewięciolitrowych skrzynek. – Do końca przyszłego roku chcemy zwiększyć sprzedaż dwukrotnie – mówi Adam Szyburski. Na rynki Unii Europejskiej firma korzysta ze składu podatkowego w Rydze. Na razie nie ma dystrybutora w Polsce.
Oferowane są następujące wersje, wszystkie butelkowane z mocą 40%: Organika Life (z dodatkiem nalewów na kwiaty i liście sagan-dali, czyli rododendronu Adamsa, to endemiczna roślina porastająca wzgórza Bajkału, występująca dziko, od wieków wykorzystywana do robienia herbat i naparów, po buriacku sagan-dali to trawa przedłużająca życie), Organika Truffle (z nalewami na białe trufle sprowadzane z Włoch), Organika Blue (z dodatkiem olejków tłoczonych z orzeszków szyszek daglezji syberyjskiej) i Organika Camuflage (z dodatkiem nalewów na wierzbówkę kiprzycę, czyli popularny na Wschodzie Ivan Czaj).