10 marca w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja grappy od pięciu różnych producentów, z czterech regionów Włoch, z różnych odmian winogron, różnie starzonych (lub nie), różnie destylowanych. Spotkanie było doskonałą okazję, by poznać zróżnicowanie stylów włoskiego narodowego trunku. Z pięciu prezentowanych butelek tylko trzy dostępne są w Polsce – przedstawicielem marki Tasca jest M&P, dla Nardini i Marzadro dystrybutorem jest North Coast, zaś Castagner i Bepi Tosolini wciąż nie są u nas oferowane.

Tasca Grappa Chardonnay (43%)
Grappa zrobiona z lokalnych winogron chardonnay z Sycylii, z własnych winnic z okolic Regaleali. Destylacja odbywa się na aparacie typu bainne-marie, winogrona są po pierwszym tłoczeniu, pełne świeżego słodkiego soku. Przed rozlaniem do butelek dojrzewała dziesięć miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Aromat wiśni, wrzosów, lekko włoskich orzechów, rumianku, pigwy, lipy, kwiatu akacji, bułeczek maślanych. W smaku lekka cierpkość, kremowość, pudrowość: róże, koniczyna, rumianek, czarny bez, bergamotka. Finisz cierpki – wiśnie, tarnina, żurawina, ziołowość, ziemistość, nuty piwniczne, ale są też nuty lekkie – polne kwiaty.
27,5/27,5/28/8=91

Nardini Grappa Extrafina (42%)
Flagowy produkt destylarni Nardini. Przedestylowano wytłoczyny z trzech rodzajów winogron czerwonych merlot i cabernet 80% oraz białych pinot bianco (20%). Jest to kupaż grappy z dwóch różnych destylacji – w aparacie typu bainne-marie oraz w kolumnach. Około rok leżakowania w stalowych zbiornikach. W aromacie miód, pigwy, liczi i czerwone owoce – wiśnie, poziomki, zapachy różane. W ustach fantastyczna – bardzo dużo liści, jagody, poziomki, żurawina. Zwłaszcza w finiszu dużo żurawiny, kwiatowość – róże, egzotyczna nutka bananowa.
27,5/28/27,5/8=91

Castagner Grappa Riserva Invecchiata in Barrique di Ciliegio (37,5%)
Grappa z wytłoczyn winogron merlot, cabernet i białych glera, z których robi się wina prosecco, ok. pięć miesięcy fermentacji malolaktycznej, leżakowana przez 18 miesięcy w beczkach z drewna wiśni, rzadko używane ze względu na duże odparowanie alkoholu. Aromat bardzo intensywny, słodki – słodkie orzechy, czereśnie, poziomki, mniszek, kakao. W smaku bardzo delikatna – słodkie siano, suszone czereśnie, suszona żurawina, leszczyna. Finisz wyrazisty, słodko-taniczny, wiśnie, żurawiny, rokitnik, kwaskowa pigwa.
25,5/25,5/25,5/7=83,5

Marzadro Diciotto Lune Grappa Riserva Botte Whisky (42%)
Wieloszczepowa grappa z czerwonych i białych winogron (marzemino, teroldego, cabernet, moscato i chardonnay). Przez 18 miesięcy leżakowała w małych beczkach z: wiśni, jesionu, dębu i robinii akacjowej, a potem była dodatkowo finiszowana w beczkach po szkockich whisky (torfowych i nie tylko). W aromacie dużo słodyczy gronowej, ale nie męczącej – lekkiej, kojarzącej się z sadem, z polnymi kwiatami, do tego lekka dymność. W smaku dużo owoców – słodkie czerwone jabłka, morele, śliwki, ale też słodki ananas i do tego delikatne nuty słodowe, dymne, harmonijnie połączone z owocowością. Finisz kwaskowy – jabłka, gruszki, śliwki, nuty oleiste.
28,5/28,5/28/8,5=93,5

Bepi Tosolini Grappa Smoked (40%)
Innowacyjna grappa, w pierwszej wersji leżakowana w beczkach z Kentucky, w których wcześniej sezonowane były liście tytoniu, a obecnie zmieniono beczki na francuski dąb, a beczki zostały przed zalaniem grappą wypalone suchymi liśćmi włoskiego tytoniu. Wytłoczyny są z mieszanki czerwonych odmian winogron z regionu Friuli. W aromacie tytoń, wędzone śliwki i wanilia. W smaku susz, bardzo dużo wędzonych śliwek, nuty korzenne, ale też bekon. Finisz słodki – rodzynki, figi, daktyle, ale podkręcone ostrym tytoniem, który długo utrzymuje się w ustach.
27,5/28/27,5/8,5=91,5