13 lipca odbył się konkurs Polish Gin Blind Tasting Competition. Jury poddało ocenie wszystkie dostępne na polskim rynku giny, łącznie 23 etykiety, a także trzy próbki laboratoryjne, które były oceniane razem z ginami gotowymi, ale ich oceny pozostają utajnione. Wśród 26 ginów było 5 różowych, dwa błękitne, trzy starzone, jeden zielony piętnaście białych. Konkurs był doskonałą okazją do sprawdzenia różnorodności polskich ginów.
W jury zasiedli: Gabriela Duszek, Dorota Minta, Michał Bonarowski, Łukasz Czajka, Witold Głodek, Łukasz Gołębiewski i Michał Perczyński. Sekretarzem jury był Grzegorz Ruta. Giny były próbowane samodzielnie i w wersji G&T – z lodem i klasycznym tonikiem Schweppes. Maksymalna liczba do uzyskania od jednego jurora wynosiła 130 punktów. Średnia punktów powyżej 70 dawała srebrny medal, którym uhonorowaliśmy trzy giny. Średnia nota powyżej 85 punktów dawała złoty medal, który otrzymało piętnaście ginów. Za pierwsze miejsce jury przyznało medal Double Gold. Za brak dominującego jałowca w aromacie i smaku jury odejmowało do 30 punktów. Gin musi być jałowcowy.
Wygrał gin o smaku mięty – Lubuski Mint, z zaledwie jednym punktem przewagi w łącznych notach (0,1 punktu w notach jednostkowych) nad produkowanym w Polmosie Bielsko-Biała nowym ginem 1827. Trzecie miejsce zajął gin Baczewski, jedyny, który nie jest produkowany w Polsce, ale sama marka, jak i jej dystrybucja są silnie związane z naszym rynkiem.
Miejsce |
Łączna nota |
Średnia nota |
Marka |
Producent |
ABV% |
1 |
764,0 |
109,1 |
Lubuski Mint |
Henkell & Co. |
37,5 |
2 |
763,0 |
109,0 |
1827 |
Polmos Bielsko-Biała |
37,5 |
3 |
738,0 |
105,4 |
Baczewski Dry Gin |
Ambra/Baczewski |
43,5 |
4 |
730,5 |
104,4 |
Lubuski Lime |
Henkell & Co. |
37,5 |
5 |
725,5 |
103,6 |
Copernicus London Dry Gin |
Copernicus |
40% |
6 |
718,5 |
102,6 |
Charley’s Gin |
AWW |
37,5 |
7 |
710,0 |
101,4 |
Wolf London Dry Gin |
Wolf & Oak |
47,0 |
8 |
705,0 |
100,7 |
John Jenever |
Polmos Bielsko-Biała |
37,5 |
9 |
702,0 |
100,3 |
Lubuski 7YO |
Henkell & Co. |
40,% |
10 |
681,5 |
97,4 |
Lubuski Gin |
Henkell & Co. |
37,5 |
11 |
666,5 |
95,2 |
Charley’s Pink |
AWW |
37,5 |
12 |
659,0 |
94,1 |
Christopher Discoverer |
Polmos Bielsko-Biała |
37,5% |
13 |
649,0 |
92,7 |
Witkacy Gin |
Bartex-Bartol |
38,0 |
14 |
602,0 |
86,0 |
Lubuski Aged |
Henkell & Co. |
42,0% |
15 |
598,5 |
85,5 |
Senator Burleska |
Likiernia Senator |
40,0% |
16 |
592,5 |
84,6 |
Lubuski Pink |
Henkell & Co. |
37,5% |
17 |
540,5 |
77,2 |
Stock Prestige London Gin |
Stock |
40,0% |
18 |
531,0 |
75,9 |
Lubuski Green |
Henkell & Co. |
37,5% |
A oto oceny opisowe jurorów nagrodzonych ginów według kolejności przebiegu degustacji.
Christopher Discoverer
Aromat lekki, czuć jałowiec i pieprz, lekko cytrynę. W smaku cukier, bardzo dużo cytrusów, kandyzowana skórka limonki. Finisz jałowcowy, słodki, lekko słodowy.
G&T: gin koktajlowy, orzeźwiający, choć gorycz toniku nad nim dominuje, więc w proporcjach 1:2
Witkacy
Aromat warzywny, dużo dzięgla, cytrusy, tuja, igliwie sosny, jałowiec, mocno wyczuwalny w aromacie alkohol. Bardzo dużo dzięgla w smaku, nuty warzywne, do tego pomarańcze, mandarynka. Finisz też stoi na dzięglu. Monotonny.
G&T: przyjemna nuta ziołowa i gorzka.
Gin 1827
W aromacie dużo jałowca, pieprz, dzięgiel, zielony liść laurowy, lekko mięta – bardzo klasyczny aromat. W smaku cierpki, dużo jałowca, igliwie, cytrusy. Finisz ostry, jałowcowy: igliwie, pieprz, imbir, ziele angielskie, kurkuma.
G&T: gin dominuje nad tonikiem, lepiej sprawdza się w degustacji niż w koktajlach.
Charley’s Pink
W aromacie dużo truskawki, poziomka, borówka amerykańska, mięta. W smaku poziomka, malina, pieprz, jałowiec. Finisz jest pieprzny, rozgrzewający – ciekawy kontrast między słodyczą a pikantnością.
G&T: przyjemne nuty kwiatowe, jagodowe, słodkie.
Wolf London Dry Gin
W aromacie: słód, jałowiec, dużo alkoholu, chmiel, lukrecja, tatarak. W smaku: jałowiec i pieprz, chmiel, tatarak, głóg, kwaśne winogrona. Bardzo ostry, kardamonowy finisz, ziele angielskie, winogrona z szypułkami.
G&T: dominuje nad tonikiem, zdecydowanie lepszy do degustacji.
Lubuski Lime
W aromacie: kumkwat, pomarańcze, mandarynki, krochmal. W smaku bardzo dużo pomarańczy, pomelo i mandarynki, jałowiec, yuzu, tuja, albedo. W finiszu pomarańcze, jałowiec i pieprz.
G&T: przyjemnie łączy się z tonikiem, dodaje jałowca.
John Jenever
W aromacie nuta warzywna, krochmal, limonka, kwiaty pomarańczy, jałowiec. W ustach: kandyzowana skórka limonki, jałowiec, pieprzność. W finiszu cukier, kandyzowana limonka, dzięgiel.
G&T: zyskuje z tonikiem, słodko-jałowcowe nuty.
Lubuski Green
Zapach mydlany, leśny, miętowy, w typie likierowym. W smaku bardzo dużo limonki, kwaśny, syrop sosnowy. Finisz kwaśny, cytrynowy i jałowiec.
G&T: w koktajlu radzi sobie lepiej, wyczuwalna przyjemna kwasowość cytrusów.
Gin Lubuski 7YO
W aromacie: morela, brzoskwinia, gruszka, wanilia, mleczna czekolada. W smaku mleczna czekolada z jałowcem, bardzo dużo beczki, wanilia. Finisz pieprzny, pieprz i wanilia.
G&T: dodał słodyczy, wanilin do toniku.
Copernicus London Dry Gin
W aromacie nuty korzenne i cytrusowe, ziołowe – mięta, imbir, limonka, igliwie, jałowiec, pieprz. W smaku: dzięgiel, zaskakuje arbuz, pieprz, rumianek. Finisz arbuzowo-iglasty, cierpki, dużo jałowca. Zrównoważony alkohol z nutami ziołowymi.
G&T: bardzo klasyczny, do jałowca i cytrusów dochodzi nuta miętowa
Baczewski Dry Gin
W aromacie: pieprz czarny i pieprz biały, jałowiec, dzięgiel. W smaku: pomarańcze, cytrusy, bardzo dużo jałowca. Finisz pomarańczowo-jałowcowy, z nutą ostrego pieprzu.
G&T: dobrze się miksuje, dodaje cytrusów i pikantności.
Lubuski Pink
W aromacie: różowy pieprz, róże, bez, lilie, nie czuć jałowca. W smaku truskawki, jagody leśne. Finisz: malina, truskawka, kwiaty, słabo czuć zioła. Dla młodych kobiet.
G&T: kwiatowy, świetnie koryguje smak toniku
Lubuski Gin
W aromacie: dzięgiel, mocny jałowiec, limonka, pieprz. Smak bardzo pieprzny, bardzo jałowcowy, rozgrzewający, oleisty, do tego limonka. W finiszu – pieprz i jałowiec.
G&T: w koktajlu – bardzo pieprzny.
Senator Awangarda
W aromacie: toffi, pomarańcza, lawenda. Gencjana, pieprz, gorzkie pomarańcze, lekko pistacje, w finiszu grejpfrut, albedo grejpfruta, zielone orzechy, pieprz.
G&T: tonik zdominował gin.
Charley’s Original
W aromacie: jałowiec i dzięgiel, lekko pieprz. W smaku: limonka, gorzka cytryna, jałowiec, nuty mleczne, rozmaryn, lawenda. Finisz ostry, jałowcowy, z wyraźną nutą limonki.
G&T: dobrze się miesza, dodaje pieprzu, cytrusów.
Lubuski Mint
Bardzo dużo mięty w aromacie, macierzanka, rumianek, igły jałowca. W smaku: mięta, cytrusy i limonka, jodła, jałowiec, żywica. Mięta pieprzowa i marokańska w finiszu.
G&T: idący w stronę mojito.
Lubuski Oak
W aromacie: wanilia, jałowiec, budyń waniliowy, toffi, biała czekolada. W smaku: toffi, słodko, czekolada, toffi, wanilia. W finiszu lekko pieprz i ziołowość i sporo wanilii.
G&T: rześki, o klasycznym aromacie jałowca.
Stock Prestige London Dry
W aromacie: pieprz, jałowiec, siano, wyraźnie czuć alkohol. W smaku słodkie jagody jałowca i finisz podobnie, podbity pieprzem.
G&T: dodaje pikantności i alkoholu.
Jury obradowało przez ponad sześć godzin. Producenci nagrodzonych ginów otrzymali pamiątkowe dyplomy.