15 września odbyła się premierowa degustacja marki Młody Zając – owocowych destylatów oraz melasowego rumu. Powstają na małym miedzianym aparacie, który powstał w polskiej pracowni Jacka Plona – Jack Parrot Alchemy. Owoce do destylacji w większości pochodzą z własnego sadu, fermentacja jest powolna, rozlew po dłuższym odstawieniu destylatu. Jest trochę zalanych beczek, w tym z własnym melasowym rumem, którego uczestnicy degustacji mogli spróbować w wersji niestarzonej.

Młody Zając Jabłkowica 2024 (45%)
Fermentacja dzikich czerwonych jabłek przez około 3 tygodnie. Podwójna destylacja w miedzianym alembiku. Pierwsza destylacja w miazdze owocowej, druga dała finalny produkt o mocy 83% Destylat leżakowany w szkle przez około rok.
W aromacie jabłka kwaskowe i gorzkawe, pektyny pestek, lekko nuta korzenna. W smaku słodkie, cierpkie i kwaśne jabłka, kwaskowe gruszki, lekka korzenność, nuty cynamonu. W finiszu dochodzi też delikatna słoność, mineralność, jabłka soczyste, mało słodkie.
17/19/19/6=61

Młody Zając Porzeczkowica 2024 (45%)
Fermentacja czarnej porzeczki z własnego sadu przez 2 tygodnie. Podwójna destylacja w miedzianym alembiku. Pierwsza destylacja w miazdze owocowej, druga dała finalny produkt o mocy 72%. Destylat leżakowany w szkle przez około rok.
Zapach świeżo zerwanej z krzaka dojrzałej, nagrzanej słońcem i nie odszypułkowanej czarnej porzeczki. W ustach czarna porzeczka i nuta lekko słona, jakby lubczykowa. W długim finiszu cierpka i soczysta, czysta czarna porzeczka, choć jest poza cierpkością także lekka słoność.
28/25/25,5/7=85,5

Młody Zając Pigwowica 2024 (45%)
Fermentacja pigwy z 40 letniego drzewa z własnego sadu przez 4 tygodnie. Owoce pozbawione gniazd nasiennych. Podwójna destylacja w miedzianym alembiku. Pierwsza destylacja w miazdze owocowej, druga dała finalny produkt o mocy 78%. Destylat leżakowany w szkle przez około rok.
Lekki, przyjemnie kwaskowy, cytrusowy, choć z nutą kwiatową aromat pigwy, nutka herbaciana, różana i miodowa. W smaku słodko i cierpko, bardzo zrównoważone, nuty miodowe, pigwa, kwaskowe ale dojrzałe jabłka, dzika róża. W finiszu dochodzi delikatna goryczka i taniczność, nuty herbaciane, ale ciągle czuć wspaniale pigwę.
28,5/29/29/9=95,5

Młody Zając Śliwowica 2024 (50%)
Fermentacja śliwki węgierki z okolic Łącka zbieranej po pierwszych górskich przymrozkach przez 3 tygodnie. Podwójna destylacja w miedzianym alembiku. Pierwsza destylacja w miazdze owocowej, druga dała finalny produkt o mocy 82%. Destylat leżakowany w szkle przez około rok.
Przyjemny, naturalny aromat śliwki węgierki, słodycz marcepanowa. W ustach dużo bardzo słodkiej przyjemnej soczystej śliwki, w finiszu dochodzi nutka korzenna – ziele angielskie, cynamon.
25/24,5/24,5/7=81

Młody Zając Pure Single Rum 2025 (47%)
Fermentacja melasy z trzciny cukrowej pochodzącej z RPA przez około 2 miesiące w najcieplejszym okresie w roku (czerwiec/lipiec). Podwójna destylacja w miedzianym alembiku. Pierwsza wykonana w 2024 roku, druga na przełomie maja/czerwca 2025 dała finalny produkt o mocy 70%. Młody destylat który z założenia miał posiadać dość dużą estrowość z przeznaczeniem do zalania beczki dębowej typu octave (około 64 litrów) po szkockiej whisky z rejonu Speyside.
Rum melasowy, aromat słodki, karmelowy, z nutką warzywną i waniliową, dość mocno wyczuwalny alkohol. W ustach dużo estrów – ananas, banany, papaja, nuty słone, morskie. Finisz wytrawny, cierpki i estrowy, oleisty, delikatnie petrolowy.
22,5/25/23,5/7=78