Rum z RPA

13 stycznia Krzysztof Piaseczny (Rum Explorer) zorganizował spotkanie z Robertem Greaves i marką rumu z RPA – Mhoba. Nie była to zwykła degustacja, bowiem próbowane były różne wersje eksperymentalne, niedostępne komercyjnie. Osiem niezwykłych rumów z Afryki.

Początki przygody z rumem, to było hobby. Mieliśmy na farmie trzcinę cukrową i w 2012 roku pomyślałem, że mógłbym spróbować zrobić z niej rum, który bardzo lubiłem. To, co mi wyszło nie było zbyt dobre, ale brat namówił mnie żebym kontynuował eksperymenty. Pierwszy komercyjny rum zrobiłem w 2016 roku i wtedy też wystąpiłem o licencję na prowadzenie mikrodestylarni. Początkowo był to dość lekki, niestarzony dwukrotnie destylowany rum. Szybko jednak okazało się, że sprzedajemy ponad tysiąc butelek tygodniowo, znacznie więcej niż oczekiwałem. Po tym jak wzięliśmy udział w festiwalu rumu w Londynie zaczęliśmy też eksportować nasze butelki. Zebraliśmy świetne recenzje. Podpisaliśmy umowę dystrybucyjną z La Maison du Whisky. I tak nagle z małego producenta, który robił rum dla znajomych w zapomnianym miejscu w Afryce, staliśmy się marką, która ma potężnego dystrybutora i jest dostępna w wielu krajach – opowiadał Robert Greaves.

Mhoba Select White N49 (59,7%)

N49 to jedna z odmian trzciny cukrowej zebranej w okresie październik-listopad, której sok poddany został dzikiej fermentacji przez 7-10 dni i późniejszej destylacji alembikowej. Aromat bananów, gruszek, ananasa, tytoń, dużo estrów. W smaku banany, tytoń, octowa śliwka, sól. Finisz ostry, dużo tytoniu, kwaśny, pieczony banan, dużo soli, nuty nafty i sól.

4.5/5

27/28/27/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Mhoba GHE-1,5 (65%)

Efekt nowego podejścia do produkcji obejmującego wykorzystanie wysoko estrowego alembikowego rumu z 28 dniowej fermentacji z dodatkiem dundru, które poddaje się ponownej destylacji z dodatkiem świeżego sfermentowanego zacieru. Zapach fermentacji, kiszonej kapusty, bardzo dużo lakieru. W smaku lakier, sól. W finiszu nuta anchois, ser topiony i lakier, duża kwasowość.

2.5/5

20/17/17/6=60

Mhoba K N49 (54,7%)

Bardzo ciężki i specyficzny destylat. Powstały w wyniku 14 dniowej fermentacji z dodatkiem octu trzcinowego, resztek trzciny, dundru oraz innych składników związanych z trzciną cukrową w celu wytworzenia wysoko kwasowego środowiska. Aromat jest bardzo kwaśny, kiszony, lakierowy – kiszone egzotyczne owoce, ale też kiszona kapusta. W smaku duża kwasowość, kwaśne jabłka, kwaśne mleko. Finisz kwaśny, kiszone limonki, grzyby, kimczi.

3/5

22,5/22,5/23/6,5=71,5

Mhoba GHE N49 (53,5%)

Najnowsza produkcja będąca efektem tradycyjnych praktyk stosowanych w destylarni. Sok zmieszany z dundrem i poddany 28 dniowej fermentacji oraz destylacji alembikowej. Aromat lakieru i bananów, mango. Smak bardzo kwaskowy, kiszony, tytoniowy. Finisz pełen kiszonych ogórków, kiszonych limonek, sadzy i tytoniu, wędzonego sera.

3/5

19/21/21/6,5=67,5

Mhoba WC3 (68,7%)

Rum leżakowany w starej beczce po południowoafrykańskim czerwonym winie z winnicy Vrede En Lust w Western Cape. Ze względu na to, że nie była odnawiana, w trunku wyczuwa się dość silny wpływ wina. Beczka ta została wypełniona destylatem fermentowanym 7-10-dni z odmiany trzciny cukrowej N49. Pojedyncza destylacja. Czas starzenia – 11 miesięcy. Aromat pełen bananów, nutka ananasa, słoność, lekka nuta patrolowa, śliwka, suszona śliwka. W ustach dużo soli, taniczność, zielone włoskie orzechy, gorzka herbata, hibiskus, smażony banan. W finiszu bardzo dużo słonego banana, chlebowiec, sól, sól, sól.

4.5/5

28,5/28,5/27,5/8=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Mhoba VO4 (68,5%)

Efekt 27 miesięcznego starzenia w beczce z dębu amerykańskiego rumu powstałego w wyniku dzikiej 7-10 dniowej fermentacji i pojedynczej destylacji alembikowej, uzupełnionej następnie ciężkimi wysoko estrowymi rumami podwójnej destylacji. Aromat liści bananów, suszących się liści tytoniu, liści winogron. W smaku słodkie i gorzkie banany, głóg, tytoń. Bardzo gorzki finisz – tatarak, głóg, gorzka śliwka. W finiszu pieprz, chili, wędzony banan.

4.5/5

27/27/27/7,5=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Mhoba VR3 (63,6%)

To edycja starzona ok. 12 miesięcy w beczce po brandy Van Ryn’s, którą napełniono kilkoma różnymi mieszankami pojedynczych destylacji, pochodzącymi z grudnia 2020 oraz starszymi. Rum jest efektem łączonego starzenia z wykorzystaniem klepek dębu amerykańskiego oraz tradycyjnego starzenia w beczkach po brandy. Aromat słodkich bananów, śliwek, papaji, mango, słodkiego tytoniu, malwazji. W smaku kwaśny tytoń, ananas, banany, mango, limonka. Finisz kwaśny, ostry, korzenny, goździki, tytoń, kwaśna porzeczka, kwaśny, fermentujący ananas.

4.5/5

27/27,5/27,5/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Mhoba ARD3 (60,8%)

Rum leżakowany w starej beczce po torfowej whisky destylarni Ardbeg. Sam destylat był z odmiany trzciny N57 z domieszką klasycznego wysoko estrowego rumu po 7-10 dniowej fermentacji i destylacji alembikowej. Czas leżakowania – tylko jeden miesiąc. W aromacie lakier, banan w occie. W smaku – zioła, warzywność, mineralność, ziemistość, znajdziemy tu banany, koper, wędzone śliwki, słoność. Finisz potężny, taniczny, sporo soli, ale też lakier i nuta starej piwnicy.

2.5/5

12/20/18/6=56

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.