Rye Whiskey

whiskey produkowana co najmniej w 51% z żyta, ostra w smaku, o wyraźnie dębowym tle, przypomina nieco nasze starzone wódki jak Starka czy Kasztelańska. Ma też ostry, zdecydowanie żytni zapach. Produkowana w USA i Kanadzie, przy czym kanadyjskie przepisy nie definiują jaka ma być zawartość żyta w zbożowym spirytusie i tu panuje większa dowolność. Amerykańskie starzone są tak samo jak Bourbon – w nowych beczkach, jeśli na etykiecie podano straight rye whiskey, oznacza to, że alkohol był starzony przez minimum dwa lata (w przypadku Kanady – trzy lata). Niektóre starzone są 18 lat czy nawet – jak Hirsch Selection – 22 lata. Najbardziej znana rye whiskey to Jim Beam Rye (Yellow Label), inne to m.in.: Old Potrero Single Malt Hotaling’s Whiskey, Wild Turkey Rye Whiskey, Russell’s Reserve Rye, Redemption Rye, Mosby’s Spirit Whisky, Roundstone Rye Whisky, Rendezvous Rye Whiskey, Old Overholt, Templeton Rye, Alberta Premium, Canadian Club, Crown Royal, Forty Creek – przy czym trzy ostatnie kanadyjskie marki mają mniejszą niż 51% zawartość żyta.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.