Saffron Gin

produkowany przez jednego z najsłynniejszego z wytwórców likierów z regionu Dijon, firmę Gabriel Boudier, jest jednocześnie najchętniej używanym w barach z całego świata francuskim ginem. Swoją reputację zawdzięcza delikatności, ma lekki, kwiatowy aromat, świetnie połączony z leśną słodyczą jagód jałowca. Dodatek szafranu jest wyróżnikiem, zaznaczonym nie tylko w nazwie, ale silnie obecnym w nucie aromatycznej alkoholu. Wprowadzony na rynki w 2008 roku z inicjatywy Jeana Battaulta, kierującego Gabriel Boudier, który podobno odnalazł recepturę trunku na bazie jałowca i ginu w starych firmowych zapiskach z XIX wieku. Alkohol jest destylowany z pszenicy, a potem drugi raz destylowany wraz z ziołami w tradycyjnych miedzianych alembikach. Do maceracji poza jagodami jałowca dodaje się: kolendrę, cytrynę, skórki pomarańczy (łatwo wyczuwalne w smaku), nasiona dzięglu, irys i koper. Szafran dodawany jest już po drugiej destylacji, do dodatkowej maceracji. Temu trunek zawdzięcza swój lekko pomarańczowy kolor.


Firma Gabriel Boudier znana jest z produkcji słynnego Crème de Cassis de Dijon od 1847 roku. Warto może jeszcze dodać, że wbrew powszechnemu przekonaniu, Saffron Gin nie był pierwszym masowo produkowanym ginem z dodatkiem szafranu. Od 1972 roku produkowany jest Cadenhead’s Old Raj Gin. Prawdziwa moda na szafranowe giny przyszła jednak w XXI wieku właśnie za sprawą produktu firmy Gabriel Boudier.

SONY DSC

1 komentarz do “Saffron Gin”

  1. Wøitek Kaluza

    Ogólnie gin raczej ciężko do picia, bardzo ciężkie „floral” doznanie. Używany do koktajli o nietuzinkowy smaku, z zieloną herbatę chili itp

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.