Saint Christeau

Marka armaniaku, która powstała w 1867 roku w Auch, powołana przez rodzinę Esquerré Bounoure. Produkują od czterech pokoleń armaniaki z apelacją Haut Armagnac. Destylowane są w kolumnie z winogron: colombard, baco, ugni blanc i folle blanche. Leżakują w beczkach 400 l z dębu szypułkowego lub bezszypułkowego. Typowe aromaty dla marki to wanilia i suszone śliwki. Od 2004 roku nowym właścicielem marki Saint Christeau i piwnic Esquerré Bounoure jest firma Michela Miclo, właściciela m.in. domu armaniakowego Maison Goudoulin, w ofercie jest wiele starych roczników, w tym z 1900 i 1905 roku, z lat 20. i 30. XX wieku. Samo Château de Saint Christeau jest obecnie udostępniane turystom w formie stylowych apartamentów.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.