hiszpański gin, produkowany w bardzo małych partiach, po zaledwie 330 butelek. Do destylacji wykorzystano winogrona tempranillo, a destylowano w miedzianych alembikach (na etykiecie producent podaje dodatkowo datę destylacji). Wśród składników są: ręcznie wybierane, pulchne i soczyste jagody jałowca, kolendra, lukrecja, hiszpańska limonka i cytryna, arcydzięgiel, pistacje, maliny. Wszystkie składniki pochodzą z Hiszpanii. W aromacie czuć: cytrusy i kardamon, poza tym mech, trawa cytrynowa. W ustach zaskakująco wytrawny, niemal cierpki, z nutą pieprzu, oliwek, ale też bardzo kwiatowy. Lepiej pachnie niż smakuje, nieco za ostry do picia solo. Moc – 41%. Jest też wersja Santamanía Reserva, gin single cask, który leżakował na klepisku w beczkach z francuskiego dębu. Producent, Distilería Urbana z Madrytu, ma w ofercie także dwa rodzaje wódek – również destylowanych z winogron oraz destylat z piwa. Poza alembikami mają także aparaty kolumnowe.