niemiecka brandy z długa tradycją, rozpoczynającą się w 1898 roku w Bingen nad Renem, gdzie niewielkie rodzinne przedsiębiorstwo zaczęło destylować własne wina. Około 1920 roku rozpoczęto równolegle produkcję w Zielonej Górze, z wykorzystaniem win importowanych z Francji, wówczas też pojawiła się dzisiejsza nazwa Scharlachberg Meisterbrand. Do 2004 roku marka była w rękach rodziny Racke, następnie została wykupiona przez grupę Henkell & Co. Obecnie w ofercie jest klasyczna Scharlachberg Meisterbrand – o złotej barwie, łagodna, o smaku letnich owoców, a także brandy z dodatkiem soku z wiśni. Pod marką Scharlachberg oferowany jest też ziołowy Kräuterlikör. W Polsce marka jest dobrze znana za sprawą, gdyż firma Henkell & Co. ma w Toruniu własną spółkę, gdzie produkuje m.in. znany Gin Lubuski.
a mi się najbardziej podoba to, że jest podawana w kieliszku o kształcie tulipana, ale jeszcze nieotwartego 🙂