(Σιφωνιός) to rodzinna firma, powstali w 1938 roku. Dziś są największym producentem mocnych alkoholi na Wyspie Rodos, za destylację i receptury odpowiada Angelos Nikolas Sifonios. Ich czołowy produkt, to tzw. czarne ouzo, czyli anyżkowy likier z maceratami ziaren kawy i cukrem. Robią także tzw. czerwone ouzo, czyli likier anyżkowy z cynamonem. Obydwa trunki są bardzo popularne na Rodos. Ponadto w ofercie mają klasyczne ouzo, winogronowy trunek suma (regionalny odpowiednik tsipouro, robiony z białych winogron lokalnych szczepów athiri), mastihę i różne likiery, jak np. lemoncello o mocy 21%. Zakład wyposażony jest w kolumnę i alembik.
– Mocne alkohole destylujemy do wysokiej mocy w kolumnie. Suma z Rodos zawsze jest destylowana tylko raz. Alembiku używamy do produkcji ouzo. Nie dodajemy żadnych olejków do alkoholu, tylko redestylujemy razem z nasionami anyżu. W przypadku likierów wszystkie składniki są naturalne, choć nie wszystkie owoce i botaniki pochodzą z Rodos – mówi Angelos Nikolas Sifonios.
Ich klasyczne ouzo ma 40%, poza anyżem gwiazdkowym dodaje się trochę mastyksu i innych botaników oraz anyż gwiazdkowy. W aromacie niezwykle przyjemna słodycz mastihy schowana pod anyżkiem, smak nieco ziemisty, kora, ale też wciąż dużo pudrowych nut żywicy mastyks.