Silvio Carta Whisky From Sardinia

Single malt dwukrotnie destylowana w alembiku zbudowanym według instrukcji Silvio Carty w prowincji Siena w 1985 roku. Dojrzewa w ponad stuletnich beczkach z kasztanowca, używanych wyłącznie do starzenia wina Vernaccia di Oristano pochodzącego z 1852 roku. Butelkowana z mocą 43,7%. Zapach słodki, prawie rumowy, nuty pomarańczy, orzechy włoskie, laskowe, nutka ziołowa, lekko kawa, kakao. W smaku delikatna słoność, lukrecja, kakao, melasa, gorzkie pomarańcze, lekko imbir. Finisz najpierw słodki – pralinki, miód, ciemna czekolada Toblerone, rodzynki, sporo nut brandy, potem nuty wytrawne – orzechy włoskie, gorzka czekolada, ciemny porterowy słód, wosk, propolis i jeszcze gorzkie pomarańcze. Polskim importerem jest North Coast.

Historia rodzinnej firmy zaczyna się w 1929 roku, jednak to na początku lat 50. XX wieku rozpoczął działalność Silvio Carta, który uruchomił winiarnię Maison Silvio Carta w Baratili San Pietro na Sardynii, od razu poświęcając się najbardziej tradycyjnej z lokalnych produkcji wina – Vernaccia di Oristano. I wciąż wina te są najważniejszym produktem firmy, choć obecnie mają także własną destylarnię i liczne receptury likierów, gin, brandy czy whisky. Od 1972 roku firmą kieruje syn Silvio, Elio Carta, który wprowadził do oferty gin, wermuty i wiele innowacyjnych alkoholi. Cztery najważniejsze likiery to: Limonello, Liqu, Elicriso i Mirto oparte na lokalnych ziołach i owocach. Likier mirtowy to tradycyjny produkt Sardynii, otrzymywany wyłącznie z jagód lub z jagód z liśćmi, białych lub czerwonych. Receptura ma na Sardynii historię sięgającą początku XIX wieku ,a rodzina Silvio Carty wzbogaciła ją i udoskonaliła. Zimą 1939 roku, aby zwiększyć konserwację jagód, babcia Elio Carty umieściła garść owoców w miarce z grappą vernaccia i tak narodził się przepis na likier Ricetta Storica na bazie mirtu – najlepszy likier mirtowy. Kolejna gama produktów to giny w stylu London Dry, obecnie cztery receptury Giniu, Pigskin, Boigin, Grifu. W rejonie Oristano oprócz winogron vernaccia występuje powszechnie jałowiec, który od dawna był wykorzystywany do wyrobu alkoholi. Typowe dla Sardynii filu ‘e ferru powstawało w wyniku destylacji wytłoków, l’abbardenti, z wina, podczas gdy destylat infuzjowany jałowcem nazywano giniu, od słowa giniperu (roślina jałowca). Silvio Carta wprowadził giniu do oferty w 2013 roku. Robią też grappę oraz jedyną na świecie Brandy di Vernaccia, a ostatnio także whisky single malt.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.