Twórcą imperium gorzelniczego rodziny Power był James Power, który w połowie XVIII wieku prowadził w Dublinie pub, a w 1791 roku otworzył przy Thomas Street własną destylarnię. Po jego śmierci w 1817 roku biznes przejął syn, John (1771-1855), a firma przeszła do historii pod nazwą John Power & Son. W XIX wieku byli absolutnie numerem jeden na rynku irlandzkiej whiskey, ich moce produkcyjne rosły od 500 galonów, do 33 tys. galonów, aż do 330 tys. galonów rocznie w połowie XIX stulecia, a sam John Power sprawował funkcję burmistrza Dublina i uzyskał tytuł baroneta. Już w 1866 roku, jako jedna z pierwszych destylarni na świecie, zaczęli butelkować swoje whiskey. Wtedy też pojawiła się złota etykieta, do dziś będąca symbolem marki – Powers Gold Label. W 1871 roku rozbudowano zakład, który była reprezentacyjnym kompleksem w centrum miasta. Po śmierci Johna, za działalność destylarni odpowiadał jego jedyny syn, James. Marka pozostawała w rękach rodziny Powers do 1936 roku. Zakład w Dublinie działał do 1975 roku, potem produkcje przeniesiono do Midleton, na południowy zachód Irlandii. Była to najdłużej działająca destylarnia w stolicy Irlandii. Do dziś zachowały się oryginalne zabudowania fabryczne z charakterystycznymi pagodami nad dawną słodownią, kominem, halą maszyn. Zachowała się także część starego wyposażenia, a alembiki stanowią element dekoracji. Cały kompleks służy dziś studentom. Marka Powers wciąż należy do najbardziej popularnych irlandzkich whiskey.