28 maja w Winsky Wine’n’Whisky Bar odbyła się prezentacja unikatowych butelek bułgarskich brandy. Pochodzą z piwnic Vinex Preslav, wydestylowane zostały jeszcze w czasach Ludowej Republiki Bułgarii. Leżakowały w ciemnym bułgarskim dębie, który daje dużo tanin. Dziś mają aromat i smak najlepszych koniaków. Były to roczniki 1969, 1976, 1985, wyselekcjonowane z pojedynczych beczek przez Stephena Pireva, mistrza piwnic i głównego enologa w Vinex Preslav.
W Polsce dystrybutorem tych brandy jest firma Ambra, która dostarczyła alkohole na degustację. Butelkowane są pod znaną Polakom od dziesięcioleci marką Pliska. Pliska to najlepiej sprzedawana w Polsce brandy, robiona w 100% z bułgarskich winogron, szczepów: dimiat, riesling, ugni blanc, sauvignon blanc, chardonnay i rkatsiteli. Długie i ciepłe jesienne dni w Bułgarii sprawiają, że winogrona są tu słodsze i doskonale nadają się do produkcji brandy. Tę słodycz można odnaleźć we wszystkich brandy, nawet w podstawowej wersji brandy Pliska.
Uczestnicy degustacji mieli także okazję spróbowania sztandarowego kupażu firmy, dziesięcioletniej Pliska XO. Zrobiła bardzo dobre wrażenie. Butelkowana w eleganckie karafki z naturalnym korkiem, kosztuje 79 zł za 0,7 l. Brandy rocznikowe, Pliska Recolte, dostępne są tylko w sklepach Centrum Wina, w cenach: 1985 – 200 zł, 1976 – 300 zł i 1969 – 500 zł. Można je potraktować jako inwestycję, gdyż prawdopodobnie te roczniki nigdy już nie trafią do sprzedaży. Zostały zabutelkowane w niewielkiej liczbie, wyłącznie na polski rynek.