Śmietankówka Oleska to produkt tradycyjny, którego receptura była przekazywana wśród mleczarzy z dziada pradziada. Tradycje Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie mają ponad 110 lat. Krąży legenda, że od roku 1914, kiedy to niedaleko mleczarni powstała gorzelnia, pracownicy obu zakładów zaczęli „współpracować” ze sobą, mieszając śmietankę ze spirytusem. Informacje o recepturze wyrabiania Śmietankówki przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie pracownicy mleczarni. Gościła na stołach przede wszystkim pracowników mleczarni i ich rodzin podczas ważnych uroczystości rodzinnych. OSM w Oleśnie, promując swoje naturalne produkty nabiałowe, częstowała tym trunkiem gości na ważnych uroczystościach regionu, targach, dożynkach i wielu innych. Podobno prymas Józef Glemp, kiedy go poczęstowano kieliszkiem Śmietankówki, zamówił dla siebie całą butelkę. Wiele osób kojarzy Olesno ze Śmietankówką Oleską. Jako produkt komercyjny Śmietankówka Oleska weszła na rynek w październiku 2017 roku. Od marca 2018 dostępna jest w sprzedaży hurtowej. Do wersji klasycznej o smaku wanilii dołączyły dwa nowe – z dodatkiem kakao i kawy, a planowane są jeszcze kolejne wersje. Termin przydatności 270 dni. Rozwarstwia się jak każdy likier, dlatego butelkę należy wstrząsnąć. Cały proces produkcji odbywa się w mleczarni, robione tylko ze świeżej śmietanki, z krowiego mleka. Mieszanie śmietanki, składników smakowych i alkoholu zajmuje ok. dwie godziny.
Śmietankówka zebrała pokaźną ilość nagród, m.in.: trzy razy Złote Godło Najwyższa Jakość QI, Godło Opolska Marka 2017 czy tytuł Perła 2018, uzyskany w XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
A jak smakuje?
Śmietanówka Oleska (17%)
Delikatny, przyjemny aromat lodów śmietankowych i wafelka. Smak słodki, ale nie przesadnie, dużo wanilii, mleka, śmietany. Finisz słodki, tłusty, śmietankowy i z wafelkiem. Alkohol delikatnie wyczuwalny. Można dodać do kawy.
26/26/26/7,5=85,5
Śmietanówka Oleska o smaku kakao (17%)
Delikatny aromat kakao. Smak: sera, masła, twarogu, śmietany, z dodatkiem kakao, ale nie nadmiernie słodki. Tłusty, bardzo przyjemny finisz, jak masło kakaowe, ale też jak delikatny kozi ser z kakao. Do galaretek, lodów, ciast, choć samo w sobie jest deserem.
26/27/27/8=88
Śmietanówka Oleska o smaku kawy (17%)
Aromat dobrej kawy espresso z mlekiem. W smaku Americano z grubą śmietaną. Nie za słodkie, bardzo kawowe, o długim kawowym finiszu. Doskonała na lodzie, albo do polania tiramisu.
27/27/27,5/8=89,5