7 maja odbyła się degustacja win z Prowansji, z Château Barbebelle. To rodzinna winnica prowadzona już przez czwarte pokolenie. Położona w miejscowości Trévaresse ok 16 km na północny – zachód od pięknego miasteczka Aix en Provence, dawnej stolicy regionu. W tej czterdziestohektarowej winnicy rodzina tworzy w głównej mierze wina różowe, stanowiące ponad 75% całości ich produkcji. W śródziemnomorskim klimacie, na gliniasto-wapiennych wzgórzach, uprawiają typowe dla regionu szczepy: grenache, syrah, cinsault i vermentino. Ich różowe wino zdobyło wiele prestiżowych nagród, edycja z 2019 roku została uznana najlepszym różowym winem świata z oceną „Decantera” 93/100. To wino owocowo-kwiatowe w aromacie, w smaku z lekko wyczuwalną taniną, co jest rzadkie w winach różowych. Również ich białe wino jest pełne owoców, bardzo czyste, o przyjemnej kwasowości.
Kolejna Akademia Wina online już 14 maja o godz. 20.00, a tematem będą wina ze szczepu cabernet sauvignon.