25 kwietnia odbyła się degustacja czterech whisky z portfolio Chivas Brothers, dwie whisky trzynastoletnie, finiszowane dodatkowo w beczkach po rye whiskey i po sherry oloroso, a także edycje piętnastoletnia i osiemnastoletnia.

Chivas Regal to jedna z najlepiej sprzedawanych whisky, dostępna na wszystkich kontynentach. W skład podstawowej wersji Chivas Regal 12YO wchodzi 40 rodzajów whisky słodowych i zbożowych. Najmłodsza leżakuje 12 lat, najstarsze 25. Trzon mieszanki stanowią whisky z regionu Speyside, m.in. z destylarni Strathisla, która jest swego rodzaju wizytówką marki. Marka w sposób bezpośredni odnosi się do braci Jamesa i Johna Chivas, urodzonych w drugiej dekadzie XIX wieku. Pochodzili z wiejskiej wielodzietnej rodziny, ale udało im się znaleźć pracę u sprzedawcy alkoholi w Aberdeen, a z czasem samodzielnie poprowadzić biznes jako Chivas Brothers. Drugi człon nazwy nawiązuje do królewskiego przywileju, od 1843 roku Chivas mogli dostarczać whisky na dwór królowej Wiktorii. W 1949 aktywa Chivas Bros przejęła grupa Seagrams, obecnym właścicielem marki jest Pernod Ricard.
Seria Chivas Extra 13 Collection zadebiutowała w 2020 roku. Za wybór beczek i proces finiszowania whisky odpowiada Sandy Hyslop, master blender w Chivas Bros. Są to trzynastoletnie whisky, wypuszczone jak dotąd w pięciu różnych odsłonach, finiszowane w beczkach po: sherry oloroso, amerykańskiej whiskey żytniej, bourbonie, rumie i tequili. W projekcie graficznym wykorzystano prace amerykańskiego artysty ilustratora, Grega Gossela.

Chivas Regal 13YO Extra American Rye Casks (40%)
Whisky tylko w części była finiszowana w beczkach po żytniej whiskey, by nie nadać trunkowi zbyt ostrego, pieprznego smaku, charakterystyczna dla amerykańskiej rye. Okres finiszowania i procentowy dobór beczek pozostają tajemnicą firmy.
Aromat słodki, wanilia, orzech laskowy, śliwki, czekolada z rodzynkami, wiórki kokosowe. Smak nieco dymny, jabłka w popiele, gruszki w popiele, tytoń, poza tym miód, słodkie śliwki, renklody. W finiszu śliwki, miód i propolis, lekko zioła, anyż, mięta, czekolada z orzechami, kokos.
3
20,5/20,5/20,5/6=67,5

Chivas Regal Extra 13YO Sherry Oloroso Casks (40%)
Część whisky była finiszowana w beczkach pierwszego napełnienia po sherry oloroso.
W aromacie sporo typowych dla oloroso nut drożdżowych, wędzone śliwki, wiśnie, rodzynki, kiwi, do tego dochodzi zapach lekkiego słodu, nuty dymne, tytoniowe. W smaku: słód, chleb sodowy, dymność, nuty pieczone, głóg, jarzębina, a do tego słodycz rodzynek i śliwek. W finiszu: soda, dymność, anyż oraz jabłka, figi i rodzynki.
3
20/20,5/17,5/6=64

Chivas Regal XV 15YO (40%)
Edycja piętnastoletniej Chivas Regal zadebiutowała w 2018 roku. Whisky częściowo była finiszowana w beczkach po koniaku z apelacji Grande Champagne.
Lekki aromat słodu, ziarna, wanilii, rodzynek, moreli, gruszek, tytoniu, bardzo delikatnie dymu. W smaku cierpkie wiśnie, taniczność, kwaśne czerwone winogrona, tytoń, skóra, lekko cynamon i imbir, wanilia, głóg. Finisz najpierw gorzki jak albedo cytrusów, głóg, jarzębina, wędzone śliwki, anyż, tytoń, skóra, odrobina soli.
4
25/25/25/7,5=82,5

Chivas Regal 18YO Gold Signature (40%)
Obok Chivas Regal 12YO jest to najlepiej sprzedawana, najważniejsza whisky firmowana nazwiskiem braci Chivas. Eksperci wyodrębniają w jej palecie aż 85 różnych aromatów. Sercem whisky jest słodowa Strathisla, ale do kupażu wykorzystano kilkadziesiąt beczek z różnych destylarni, głównie po bourbonie i sherry. To jedna z najstarszych mieszanek szkockiej whisky, zadebiutowała w 1909 roku. Obecny kupaż jest dziełem Colina Scotta, którego podpis jest na butelce, stworzony w 1997 roku.
Dominują w zapachu: delikatny dym, likierowe wino, brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki, delikatnie tytoń. Smak też najpierw dymny i likierowy, dużo sherry, ale też nuty innych słodkich win – tokaju, sauternesa, dalej: gruszki, brzoskwinie i jabłka, ale też banany, do tego tytoń, skóra. W finiszu tytoń, imbir, anyż, mięta, wytrawnie, nieco goryczki albedo grejpfruta, wędzone śliwki, torf, do tego cierpkie wiśnie i skórzastość, taniczność.
4
25,5/25,5/26/7,5=84,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail