Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Spotkanie z Glen Moray

Spotkanie z Glen Moray

Udostępnij:

19 kwietnia w w coctail barze Wales w Warszawie odbyły się warsztaty z whisky Glen Moray. Spróbować można było pełnej kolekcji trunków z tej destylarni a także kilku koktajli, które przygotował łódzki barman, Adrian Szpadzik. Spotkanie prowadzili Dawid Typa, ambasador Pinot Wine & Spirits, polskiego dystrybutora Glen Moray oraz Virginie Peuch-Lestrade z La Martiniquaise, które jest właścicielem destylarni.


Destylarnia powstała w 1897 nad brzegiem rzeki Lossie, na przedmieściach Elgin. Wcześniej, od 1828 roku, w tym samym miejscu działał browar West Brewery. Zaczynali z jedną parą alembików, obecnie są dwie pary, rocznie produkują 4 mln l alkoholu. Kilkakrotnie zamykana, kilkakrotnie też zmieniała właścicieli. W 1920 roku przejęta przez spółkę Macdonald & Muir (ówczesnego właściciela gorzelni Glenmorangie). Przebudowana w 1958 roku, w 1979 roku wprowadzono dwa nowe alembiki. W 2008 roku właścicielem Glen Moray został francuski potentat na rynku alkoholowym, grupa La Martiniquaise. W historii destylarni było dopiero pięciu masterdistillerów. Klasyczne whisky Glen Moray to edycje: Glen Moray Classic, 12YO, 15YO i 18YO, a także różne edycje finiszowane w beczkach po: porto, maderze, sherry, a nawet winach Chardonnay czy Chenin Blanc. Choć styl Glen Moray jest lekki, owocowy, typowy dla Speyside, to wypuszczają też czasami edycje whisky torfowej. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. Są na czwartym miejscu pod względem sprzedaży whisky single malt w Wielkiej Brytanii.
– Chcemy robić whisky łatwą do picia, nie dla koneserów, ale dla osób, które zaczynają przygodę z whisky, albo lubią pić single malt z lodem czy w koktajlach – powiedziała Virginie Peuch-Lestrade.
Oto wrażenia z degustacji.

Glen Moray Classic (40%)
Siedem lat w beczkach po bourbonie. Aromat bardzo lekki, jabłka i gruszki. Lekka nuta medyczna. Smak równie lekki – do owoców dochodzą miód, toffi i jakieś polne kwiaty. 2/5
14,5/15/13,5/3,5=46,5

Glen Moray 12YO (40%)
Beczki po bourbonie – 1st fill i w mniejszym stopniu 2nd i 3rd fill. Aromat rześki, dużo jabłek, gruszek, ananas, pomarańcze, grejpfruty. Odrobina miodu. Tego miodu jest więcej w smaku, do tego ziarno, banany. W finiszu powracają jabłka. 2.5/5
21,5/18/18/5,5=63

Glen Moray 15YO (40%)
Beczki po bourbonie. Pieczona jabłka, nuty medyczne, dym, prażone ziarno. W smaku miód, wędzone śliwki, rodzynki, bardzo dojrzałe gruszki. Finisz słodowy, posmak gencjany. 3/5
20/21,5/19,5/5,5=66,5

Glen Moray 18YO (47,2%)
Beczki 1st fill po bourbonie. Słodkie, dojrzałe jabłka, gruszki, miód, wanilia, wyraźny wpływ amerykańskiego dębu. W ustach zioła, przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon, ananas. W finiszu cierpka – winogrona, nuty pieprzu i prażone ziarno. 3/5
21/20,5/22,5/6,5=70,5

Glen Moray Chardonnay Cask Finish (40%)
Beczki po bourbonie i chardonnay – 6-12 miesięcy finiszowania. Aromat słodki, wanilia i jabłka, miód, cynamon, toffi, kwiatowość. W ustach najpierw dużo słodyczy – miodowość, potem słodkie winogrona, ananas, brzoskwinia, nuty trawiaste, a do tego przypalona grzanka. Finisz maślany, kremowy. 2.5/5
19/18/17,5/5=59,5

Glen Moray Port Cask Finish (40%)
Beczki po bourbonie i porto – 6-12 miesięcy finiszowania. Dojrzałe jabłka, gruszki, miód. Do tego nuta medyczna i maślana. W ustach bardzo słodka, miód, mleczna czekolada, toffi, wanilia, rodzynki, daktyle. Finisz przyjemny – jabłka, suszone śliwki, wiśnie. 3/5
22/20,5/20,5/6=69

Glen Moray Sherry Cask Finish (40%)
Beczki po bourbonie i sherry – 6-12 miesięcy finiszowania. Aromat bardzo słodki – toffi, butterscotch, nuty mineralne. W ustach słód, wiśnie, kakao, finisz słodki – czekolada z rodzynkami, orzechy laskowe. 3/5
18,5/20/20,5/5,5=64,5

Glen Moray Peated (40%)
Zaczęło się od potrzeby zrobienia torfowej whisky na potrzeby blandu Label 5. Do zestawienia single malt zmieszano destylaty torfowe i nie torfowane, ma 14 ppm Torf bardzo wyraźny – dym, wędzone mięso, pod tym miód. Zniknęły tak charakterystyczne dla marki jabłka. Smak jest przyjemniejszy, jabłka są, ale pieczone, dym zastąpiły nuty medyczne, płyn lugola. Finisz to już głównie miód i toffi. 2.5/5
16,5/18,5/17,5/5=57,5

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.