25 stycznia odbyła się degustacja grappy z czterech różnych destylarni. Według definicji UE z 1989 roku słowo „grappa” odnosi się do destylatu z wytłoczyn winogron, produkowanego we Włoszech. Alkohol musi być destylowany bezpośrednio z wytłoczyn, bez dodatku wina czy choćby wody. Grappa destylowana jest do mocy 70-86%. Zwykle jest butelkowana z mocą 42-45%, choć przedział jest od 37,5 do nawet 70%. Ze 100 kg wytłoczyn uzyskuje się 1-2 butelki grappy. Popularność trunku zaczęła się we Włoszech wraz z pojawieniem się tanich, przewoźnych urządzeń do destylacji. W 1880 roku powstał dedykowany grappie przewoźny aparat zwany alambicco mobile, którego producentem był Enrico Comboni.
Historia nowoczesnej grappy to jednak dopiero lata 70. XX wieku, kiedy zaczęły pojawiać się grappy klasy premium. Wcześniej grappa była tak jak: rakija, chacha czy bimber, trunkiem ludowym.

Próbowane były cztery grappy.

Castagner Leon 7 Anni (38%)
Lekka grappa, leżakowana w beczkach z drewna wiśni oraz ze slawońskiego dębu przez siedem lat. Destylowana w wielkich miedzianych aparatach własnej konstrukcji. Mieszanka białych i czerwonych szczepów z regionu Veneto. Aromat słodko-wytrawny, nuty kwiatów polnych, orzechów, mchu, chininy, rodzynek, suszonych moreli. W smaku bardzo słodka, miodowa, sporo rumianku, słodki nektar. Finisz to miód maliniak, ale jest na końcu pikantniejsza nuta imbiru oraz tytoniu.
4.5
25,5/26,5/27/8=87

Zanin Via Roma Barolo Riserva (40%)
Cięższa grappa, trzy lata leżakowania w slawońskim dębie, destylacja w aparacie własnej konstrukcji, złożonym z wielu miedzianych kotłów. Wytłoczyny już przefermentowane przywożone są z Piemontu. Aromat kwiatów, miodu, ale też ziemisty, mech. W ustach dość cierpka, ziemista, dużo orzechów, wiśnie, śliwki. W finiszu – marcepan, orzechy, czekolada, imbir i tytoń.
4
24,5/25,5/26,5/7,5=84

Roner Weissburgunder Invecchiata (40%)
Aromatyczna grappa, dwa lata w beczkach z dębu i drewna wiśni. Destylacja w aparacie typu bain-marie. Prosto po tłoczeniu soku winogrona pinot blanc trafiają do destylarni, winogrona od lokalnych winiarzy z Górnej Adygi. Aromat: róż, liczi, miodu, ale też zielonych szyszek, igliwia. Jest aromatyczna jak grappa ze szczepów gewürztraminer czy moscato. W smaku soczyste jabłka, nadal dużo liczi, wisienki koktajlowe, słodko, cukierniczo. W finiszu miód spadziowy, powracają nuty igliwia, żywicy, zielonych szyszek.
4.5
27,5/26/26,5/8=88

Nardini Acquvite Riserva (60%)
Mocna grappa w starym stylu, trzy lata leżakowania w slawońskim dębie. Część destylacji odbyła się w dużych alembikach, część w kolumnach. Wytłoczyny szczepów: merlot, cabernet, friuliano, pinot bianco, osobno fermentowane w dużych zbiornikach. Zapach czekolady z orzechami laskowymi, ziół, zwłaszcza rozmarynu, lekko nuta poziomkowa, truskawkowa, rabarbarowa. Są też aromatyczne grzyby. W ustach potężna, dużo skóry, orzechów, tytoniu, słodkie maliny, poziomki, truskawki, dojrzałe jabłka. Rozgrzewający, korzenno-tytoniowy finisz, bardzo cierpko, nuty słonej lukrecji, anyżu, eukaliptusa.
4.5
26,5/28/28/8,5=91

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail