Spotkanie z polskimi ginami

13 grudnia odbyła się degustacja kolekcji polskich ginów z Murowanej Gośliny, produkowanych w małych partiach, w alembikach, w oparciu głównie o lokalne zioła, kwiaty i owoce. Powstały w zakładzie Ima Polska, w alembikach zaprojektowanych przez Krzysztofa Imę, który prowadził spotkanie wraz z Aleksandrą Trawczyńską, technologiem produkcji.

– Gin to efekt naszych eksperymentów z destylacją, a przede wszystkim z frakcjonowaniem odbioru destylatu, co w przypadku ginu ma ogromne znaczenie. Inaczej odbierając poszczególne partie destylatu, inaczej łącząc je, możemy z tego samego zestawu botaników uzyskać inny smak ginu. Nasze urządzenia do destylacji, ale też nasz chromatograf cieczowy HPLC pozwalają na bardzo ciekawe doświadczenia z delikatną destylacją owoców, ziół, przypraw – mówił Krzysztof Ima.
– Aby uniknąć zbyt intensywnego aromatu jałowca, całkowicie odcinamy pierwsze frakcje, lub mieszamy je z frakcjami późniejszymi. Badając zestaw terpenów w alkoholu, możemy określać aromaty. Przykładowo charakterystyczny zapach i smak dzikiego chmielu podchodzi od terpenów (humulon) oraz żywicy (lupulina). W naszym sztandarowym produkcie Polish Forest Gin nuty zapachowe nadają terpeny – alfa i beta pinien – nuta żywiczna, terpien – 4-ol nuta drzewa herbacianego, linalol – nuta kolendry, limonen – nuta cytrusów, mycern nuta imbiru, 3- carene – nuta iglasto-piżmowa – tłumaczyła Aleksandra Trawczyńska.

Masuria Roots Gin (43%)
Wykorzystane botaniki to: jagody jałowca, kwiat czarnego bzu, jabłka. Zapach czarnego bzu, jaśminu, jabłek, jałowca, pigwy. W smaku dużo jabłek, kwaskowy, przyjemny, sporo pieprzności jałowca, nuta mięty. Finisz rozgrzewający, korzenny, imbir, chrzan, goździki, chmiel, intensywny jałowiec i masa słodkich jabłek.
4.5/5
27/27,5/27,/8=90

ImaGin Dziki Chmiel (42%)
Wykorzystane botaniki to jałowiec i dziki chmiel. W aromacie nuta miętowa, jabłka, pigwa, cytrusy. Smak intensywnie jałowcowy z nutką piwa. W finiszu jabłka i dużo jałowca, także ostrzejsze nuty imbiru i pieprzu.
4.5/5
27/26,5/27/7,5=88

Polish Forest Gin (40,8%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, pędy sosny majowej, aronia, nagietek, geranium, czeremcha i owoce leśne. Zapach dość ostry – jałowiec i igliwie, ale tez ściółka leśna, mech, grzybnie, porosty, poza tym nasiona kolendry i nuta owocowa, jabłkowa, także migdały. W smaku bardzo, bardzo dużo jałowca, igliwie, tuja, paprocie oraz jabłka, kolendra. Finisz cierpki, wytrawny, gorzkawy – jakby głóg, dużo jałowca, dużo igliwia, ale też jabłka.
4/5
26/26,5/26/7,5=86

Polish Forest Sloe Gin (30%)
Wykorzystane botaniki to jagoda jałowca i tarnina nuta. Intensywny aromat słodko-cierpki, z pestką (nuta migdałowa). Za słodki. Smak za to przyjemnie cierpki, gorzkawy. W finiszu goryczka, śliwka, jałowiec i słodycz miodowa.
4/5
25/26,5/26,5/7,5=85,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.