Spotkanie z rumami Aplleton Estate

25 lipca w restauracji Evil w Warszawie odbyła się prezentacja rumów z Jamajki, z Appleton Estate. Jest to największa na Jamajce cukrownia, destylarnia, mają też ogromne plantacje trzciny cukrowej. To najstarsza destylarnia rumu na Jamajce i druga pod względem wieku destylarnia rumu na świecie. Jej początki sięgają 1749 roku. W 1845 roku plantacja trzciny cukrowej zarządzana przez Williama Hilla, miała początkowo 17 akrów, lecz z czasem powierzchnia upraw rozrosła się do 200 akrów. Kilkakrotnie zmieniała właścicieli. Obecnie spółką-matką jest J. Wray & Nephew, w która należy do włoskiego koncernu Gruppo Campari. Od 1997 roku master blenderem Appleton Estate jest Joy Spence, pierwsza kobieta na tym stanowisku w branży alkoholowej na całym świecie.


– Appleton Estate to jedna z nielicznych dużych destylarni rumu, która może kontrolować jakość na każdym etapie produkcji – od trzciny pochodzącej tylko i wyłącznie z własnych upraw, przez własną cukrownię, po produkcje alkoholu – opowiadał prowadzący spotkanie Rafał Nawrot, ambasador Appleton Estate w Polsce. Co ważne, Jamajka stosuje się do prawa Wlk. Brytanii, co oznacza, że wiek podany na etykiecie, jest wiekiem najmłodszego składnika tego produktu! Obecnie w magazynach firmy znajduje się około 300 tys. beczek napełnionych rumem i może produkować do 10 mln tego trunku rocznie.
Rum Appleton Estate robiony jest z melasy. Jest blendem alkoholi z alembików i z kolumn do destylacji ciągłej.
– Melasa po opuszczeniu cukrowni ma ok. 55% cukru. Jest rozcieńczana tak by tego cukru pozostało w roztworze ok. 15%. Podczas fermentacji zawsze dodawany jest dunder, czyli pozostałość po poprzedniej fermentacji, jest w nim dużo estrów i drożdży, co pozytywnie wpływa na aromaty i daje lepszą kontrolę nad przebiegiem fermentacji – opowiada Rafał Nawrot. Po fermentacji alkohol ma ok. 8%. Po destylacji osobno leżakowane są rumy z alembików i z kolumn. Wszystkie rumy Appleton Estate trafiają do beczek z białego amerykańskiego dębu po bourbonie, m.in. z destylarni Wild Turkey, która także należy do Gruppo Campari. Beczki napełniane są zwykle dwukrotnie, bardzo rzadko trzykrotnie – mówił prowadzący spotkanie.
Goście na początek dostali koktajl Mai-Tai według przepisu Trader Vica– rum Appleton Estate Reserve Blend, likier pomarańczowy, likier migdałowy, sok z limonki i odrobina syropu cukrowego.
Potem degustowano trzy rumy.

Appleton Estate Signature Blend (40%)
NAS (No Age Statement), zmieszano tu 15 różnych rumów, których średnia wieku wynosi około 4 lat. Zapach dość rześki, banany, bardzo dojrzałe gruszki, wędzone śliwki, pomarańcze, trochę nafty, zapachów stajni, przyprawy korzenne, głównie cynamon. W smaku nuta industrialna, spalony cukier, bananowy, mango, kokos, lekka nuta warzywna, pasternak, ziele angielskie. W finiszu mamy: siano, lekki tytoń, herbatę, banany, sporo gałki muszkatołowej i batonik bounty. 3.5/5
25/23,5/22/7=77,5

Appleton Estate Reserve Blend (40%)
NAS (No Age Statement), zmieszano tu 20 różnych rumów, których średnia wieku wynosi około 6 lat, zastąpił edycję Appleton Estate 8YO. W nosie są drożdże, kukurydza, porzeczka, liście porzeczki, do tego typowa dla jamajskich rumów nuta nafty, banany, mango, pomarańcze i cynamon. W smaku: spalony cukier, słodycz miodu i porteru, skóra i herbata, ziele angielskie. Finisz ocieka miodem, do tego słód ciemnego, palonego piwa, banany, pieprz i wanilia. 4.5/5
26/26,5/26/8=86,5

Appleton Estate Rare Blend 12YO (43%)
Miód, maliny, maliniak, herbata, banany, skóra, gorzka czekolada, co ciekawe, praktycznie nie ma nut industrialnych, zostały zupełnie przykryte przez taniny drewna. W ustach jest skórzastość, oliwa, tłuszcz, kandyzowana skórka pomarańczy, figi, przyprawy korzenne – cynamon, ziele angielskie. Finisz jest nieco medyczny, jodyna, tez nieco pikantny, wysuszający i do tego przyjemnie gorzkie pomarańcze.
27,5/28/27/8,5=91

Pełna kolekcja rumów Appleton Estate, poza trzema degustowanymi w Evil, to także wersje: Appleton Estate 250th Anniversary, 18YO, 21YO, 30YO i prawdziwy unikat – 50YO, którego cena za butelkę to ok. 20 tys. zł.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.