W Andrzejki w Bar & Books wróżb nie było, za to oczarowanie rumami Barceló z Dominikany, których wyłącznym dystrybutorem jest firma M&P, w pełni. Goście mogli spróbować pięciu rumów: Barceló Añejo, Barceló Gran Añejo, Barceló Gran Platinum, Barceló Imperial oraz Barceló 30 Premium Blend.
Twórcą rumów Barceló był młody Hiszpan – Julian Barceló. To on w 1929 roku założył w San Domingo destylarnię. Jest to jedno z największych i najbardziej prestiżowych przedsiębiorstw na wyspie. Wielokrotnie produkty otrzymywały prestiżowe nagrody, jak chociażby Best Rum in the World przyznany przez komisję Beverage Tasting Institute of Chicago. Dystrybuowany do 50 krajów na całym świecie. W Hiszpanii jest na rynku numerem jeden.
Klimat na Dominikanie (temperatura 19º-34ºC) sprawia, że aromat i smak rumów są niepowtarzalne. Barceló powstaje z lokalnie rosnącej trzciny cukrowej, kóra dorasta nawet do 6 metrów. Do produkcji wykorzystywane są różne odmiany trzciny. Po destylacji (moce produkcyjne 50 tys. l dziennie), która zachodzi w kolumnach, wychodzi spirytus o mocy 96,3%. Rum leżakuje głównie w beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu (z lasów w stanach: Maine, Missisipi, Michigan czy Ohio).
Barceló Añejo (37,5%) o bursztynowym kolorze ma aromat wanilii, toffi. Smak wiśni, bananów, toffi, mineralność, świeże, zielone drewno i nuty pieprzne z karmelem. Bardzo delikatny.
Barceló Gran Añejo (37,5%) jest to kupaż destylatów co najmniej sześcioletnich. Barwa bursztynu ocieplonego zachodzącym słońcem. W nosie słodki, waniliowy, toffi z nutami dębiny, orzechów, ciasteczek maślanych. Smak wiśni, lekko pikantny (biały pieprz) i ujmujący korzennymi przyprawami. Czuć też orzech włoski, dębinę, taniny, a finisz z toffi i pieprzny.
Barceló Gran Platinum (37,5%) to rum o kolorze krystalicznej wody, choć był starzony w beczkach to potem odfiltrowany, aby uzyskał swoją barwę. W nosie feria cytrusów z dominantą grejpfruta i cytryny. W ustach oliwki, oliwa, lekko eukaliptus, a finisz słony. Niesamowity.
Barceló Imperial (38%) powstaje z wyselekcjonowanych zbiorów trzciny cukrowej. Kolor miedzi z promykami słońca. W nosie maślany, toffi, suszone czerwone owoce i płatki kwiatów. Smak – ciasteczka maślane, poziomki, śliwki, suszone jabłka przekładane gruszką z nutami liści tytoniu i pieprzu.
Barceló 30 Premium Blend (43%) z limitowanej edycji – wypuszczono zaledwie 7 tys. butelek. Do leżakowania użyto dwóch rodzajów beczek – z amerykańskiego i francuskiego dębu o różnym stopniu wypalenia, w systemie solera. Kolor rubinu. W nosie gładkość i równowaga. Czysta przyjemność, tak harmonijna, że trudno wychwycić niuanse smakowe, po prostu kołysze jak fale morskie, kojąco i uwodząco. W ustach czerwone owoce, taniny, skóra, gorzka herbata, lekko pieprzny, kakao i płynna ciemna czekolada. Wyjątkowy i niesamowity.