Jedną z sesji masterclass towarzyszących dziesiątym urodzinom sklepu SingleMalt.pl oraz obchodom Dnia Whisky w Polsce, było spotkanie z niezależnym bottlerem, firmą Murray McDavid. Prowadził je ambasador firmy, Rajmund Matuszkiewicz. Murray McDavid to bottler o długim stażu na rynku szkockiej whisky. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery (sama marka Coleburn należy do Diageo) w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting i Crafted Blend. Warszawskie spotkanie było okazją do spróbowania kilku z nich oraz poznania filozofii finiszowania whisky w beczkach po winie, rumie czy np. amerykańskiej rye whiskey.
– Firma Murray McDavid była prekursorem finiszowania w beczkach po winach, nie byli pierwsi, ale byli jedni pierwszych i wciąż te beczki są w magazynach firmy. I wciąż eksperymentujemy, choćby z beczkami po żytniej whiskey – mówił Rajmund Matuszkiewicz.
Oto próbowane tego wieczoru whisky.
Secret Speyside 1996 Murray McDavid (46%)
Destylarnia Speyside, 18-19 lat w beczce po sherry, potem beczka po winie z Chateau Talbot. W nosie: jabłka, drożdże, pieczone ciasto, winogrona, powidła winogronowe. Miód i słodkie winogrona. W finiszu – grzanka z marmoladą morelową.
26,5/24,5/24,5/7=82,5
Leóhmann 27YO 1989 The Vatting Murray McDavid (46%)
Whisky mieszana, beczki po bourbonie, finiszowana w beczce po porto. Full egzotyki w aromacie – banan, ananas, mango. Smak niesamowicie rześki i owocowy. Finisz to gruszki i jabłka.
25,5/27/27/8,5=88
North British 28YO 1988 Murray McDavid (46%)
Single grain whisky. Beczka po bourbonie i finisz w beczkach po rye whiskey Koval. Niesamowicie bananowe, do tego mango plus lakier. W smaku – kukurydza, rozmaryn. Finisz słodki i kukurydziany.
26,5/26,5/26/7,5=87,5
Craigellachie 8YO 2008 Murray McDavid (46%)
Ośmioletnia whisky, finiszowana w beczkach po rumie. Bardzo słodki aromat: toffi, ale też zioła. Smak przypalonej grzanki z masłem ziołowym. Finisz to zioła prowansalskie.
24/22/20/5,5=71,5
Bowmore 2002 Murray McDavid (46%)
Najpierw beczki ex-bourbon hogshead, potem finisz w beczkach po francuskim czerwonym winie. Przyjemny aromat ziół, soli, morza, wytrawne wino. Smak cierpki, bardzo wytrawny i morski. Finisz lekko gorzki, przypieczony, winogrona i pietruszka, seler.
27/26/26/7,5=86,5
Allt-A-Bheinne 8YO PX Murray McDavid 2009 (62,1%)
Wypuszczona z okazji festiwalu Spirit od Speyside 2018, z beczek po sherry pedro ximenez. Aromat przesadnie słodki, bardzo silny wpływ beczki po PX, wanilia, butterscotch, lekko wiśnia. Smak cierpki – wiśnie, cygaro, gorzka herbata. Finisz to wanilia, mleczna czekolada.
23/23,5/23,5/6,5=76,5
Glen Moray 30YO 1986 Murray McDavid (49%)
Beczki po bourbonie, cask 2307. W aromacie: brzoskwinie, morele, mandarynki w syropie, ocet jabłkowy. W smaku słodkie jabłka, soczyste brzoskwinie, nektarynki. Finisz gorzkawy – pestki jabłek, pestki gruszek.
28/27/27,5/8,5=91