15 kwietnia Fort Whisky zorganizował degustacje on-line whisky single malt bez podania wieku. Poprzez platformę Zoom połączonych było 29 osób. Do spróbowania w ciemno było pięć whisky, uczestnicy próbowali odgadnąć, z jakiego regionu Szkocji pochodzą. Okazało się, że były to whisky z destylarni: Speyburn, Tomatin, Kingsbarns, Glengoyne i Ardbeg.
Oto moje noty robione podczas degustacji w ciemno.
Speyburn Bradan Orach (40%)
Brzoskwinie, morele, muszkat, słód. W smaku przypieczone ziarno, nuta medyczna. Finisz nieco cierpki, tytoń, nuty siarki, sól, delikatnie kardamon i jabłka.
20/20/20/6=66
Tomatin Legacy (43%)
Słodki, budyniowy aromat, masa wanilii, brzoskwinie, morele, śliwka, trochę bananów, kwiatowość. W smaku: skóra, tytoń, jabłka, gruszki i wanilia. Skóra w finisz, imbir, rodzynki, wciąż sporo wanilii i przyjemnie banany.
22/21,5/22/7=72,5
Kingsbarns Dream to Dram (46%)
Intensywny aromat owocowy, masa zielonych jabłek, poza tym orzechy i mocny wyczuwalny alkohol, solanka. W ustach jabłka, marakuja i sól. Bardzo słony finisz, nuta zbożowa, dojrzałe jabłka, cierpkie winogrona.
21,5/21,5/21,5/6,5=71
Glengoyne Legacy No. 1 (48%)
Aromat pudrowy, kredowy, nuty maślane, lekko igliwie oraz jabłka. W ustach dużo nut medycznych i piekarniczych, goryczka, przypalona grzanka z masłem. Cierpki finisz, jodyna, ziemistość, egzotyczne owoce, zwłaszcza liczi i sól. Za dużo kontrastów.
21/20,5/20,5/6=68
Ardbeg Uigeadail (54,2%)
Beczki po bourbonie i sherry. Aromat bardzo torfowy i jodyna, poza tym nuty budyniowe i maślane. Smaku masa sadzy, dymu, siarki i torfu. W finiszu wędzona ryba, dym, sól. Bardzo wyraźny alkohol.
21,5/21,5/22/6,5=71,5